- hirdetés -

Pár év elég volt ahhoz, hogy az időjárásban bekövetkezett szélsőséges változások komoly károkat okozzanak a mezőgazdaságban és a kertészetekben. A zöldségeken és gyümölcsökön kívül a termelők is megsínylik a kialakult helyzetet.

A növények nehezen viselik az évszakok eltolódását és az igazi tavasz eltűnését. Az elültetett palánták nagy része az esetek többségében nem hoz termést, ami veszteséget jelent a gazdáknak. Ahhoz, hogy ne veszítsenek vásárlóikból, az épen maradt termékekre nem elegendő számítani, a kiesést ebből nem tudják pótolni.

Az időjárásban bekövetkezett leglátványosabb változásokat 2010 környékére datálják a termelők. Akad olyan is, akinek az elmúlt egy évtizedben több kára keletkezett, mint az előző harminc év alatt.
– A szélsőséges időjárás miatt szinte minden évben nagy a terméskiesés. Sajnos ennek ellenére az árak nem növekednek, ami azt eredményezi, hogy egyre nehezebb megélni a növénytermesztésből. A biztosítási összegek magasra szöktek, ezt sok kis termelő nem tudja megfizetni – tudtuk meg egy gazdától. Hozzátette, a jégeső is nagyobb károkat okoz manapság, mint pár évvel ezelőtt.

Az időjárás változása károkat okoz a gazdáknak (Fotó: Rosta Tibor)

A  napfény magas UV-szintje nem csak az emberi bőrre és szemre lehet káros, a növényeknek sem tesz jót, ez pedig újabb problémákhoz vezet. 

– A növények a magas UV miatt szinte megfőnek a földeken, ma már lehet kapni a növényekre fényvédő szereket. A fóliákat egész nyáron árnyékolni kell,de még így is nehezen viselik a napfény káros hatásait. Pár éve megfigyelhető, hogy a tél később kezdődik, idén januárban még szedtük a karfiolt, viszont a tavasz később köszönt be.
A hideg március miatt az idén később kerültek a növények a földbe. Aztán áprilisban nyárias idő alakult ki hirtelen.
Ez nem csak az embereket, de a növényeket is nagyon megviseli. Napi szinten követem az időjárás előrejelzést, és nincs olyan nap az országban, hogy valahol ne okozna kárt a szélsőséges időjárás. Ez persze minket is megvisel, sajnos nem mindig tehetjük meg, hogy a legmelegebb időszakot a hűvösben töltsük – mondta Dalacsi Attiláné, termelő.

A gazdák attól tartanak, hogy pár év múlva nem lesz mit szüretelni, betakarítani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.