- hirdetés -

Mikor beköszönt a nyár, jól esik ejtőzni a vízparton, azonban a pihenést sokszor megzavarják ezek a kellemetlen vérszívók. Sokan attól is tartanak, hogy betegséget terjeszthetnek, így még inkább megkeseríthetik a kikapcsolódásra szánt időt.

Magyarországon többféle szúnyog is él, ám ezek közül csak néhány szívja az emlősök vérét. Minden évben találkozhatunk velük a nyári estéken és könnyen tönkre is tehetik azokat. Dr. Nemes Edina bőrgyógyász elmondta a szúnyogcsípés kezelése egyénenként más és más.
– Akinek ismert allergiája van rovarcsípésre, az tartózkodjon az olyan helyektől, ahol nagy számban fordulhatnak elő, illetve ha problémát okoz a csípés, fontos, hogy hordjon magával allergia elleni gyógyszert – ismertette dr. Nemes Edina. Akinek nyáron ismert allergiája van, fokozottabban reagálhat rovarcsípésekre, ezért érdemes időben a pollen megjelenése előtt már egy hónappal allergia elleni gyógyszert szedni, mely jelentősen csökkentheti a kiváltott allergiás reakciót.

A megelőzésnek igen fontos szerepe van. Az esti órákban érdemes vékony, hosszú ruházatot felvenni, a szabad bőrfelületet pedig szúnyogriasztó spray-vel kezelni, ezekből már megnövekedett kínálat áll rendelkezésre a gyógyszertárak, drogériák polcain.
– Otthonunkat védjük mechanikusan szúnyoghálóval, gyermekeinket azokon a napokon, amikor permetezik a szúnyogokat különösen védjük rovarriasztóval, illetve ne tartózkodjunk hosszan a szabadban – tájékoztatott a bőrgyógyász.

A szúnyogok könnyen tönkre tehetik a kellemesnek remélt pihenést (Fotó: illusztráció)

Dr. Nemes Edina elmondta, fontos a védekezés azért is, hogy a szúnyogcsípésből ne alakuljon ki szövődményes bakteriális fertőzés, mely akár antibiotikum kezelést is igényelhet a későbbiekben. Hozzátette, az idegesítő élősködők csípéseinek következtében, a bőrön kialakuló helyi reakció – amennyiben nem súlyos, – kissé viszket és nem élénkvörös, a gyógyszertárban kapható hűsítő krémekkel, rázókeverékekkel néhány nap alatt enyhíthető.

– Orvoshoz fordulni egy szúnyogcsípés talaján kialakult gyulladás, lázas betegség, esetleg korábbi kullancscsípés következtében kialakult bőrelváltozás, fertőzés miatt érdemes, amennyiben a csípés helyén kialakult heves gyulladás a gyógyszerész által javasolt készítményre nem mutat javulást egy hét múlva sem – hangsúlyozta dr. Nemes Edina.

– Magyarországon is előfordulhatnak trópusi betegségeket terjesztő szúnyogok, de ezen a vidéken az elmúlt időszakban nem találkoztak ilyen esettel – mondta a bőrgyógyász.
Amennyiben a nyaralást Trópusi égövben tervezzük eltölteni, indulás előtt érdemes tájékozódni az adott országban előforduló betegségek elleni védőoltásokkal kapcsolatban az Országos Oltópontokon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.