Hogy ne legyen baj – aratás előtti gépszemle

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az egyik legnagyobb és legfrekventáltabb mezőgazdasági munka, az aratás előtt néhány héttel gépszemlét és tűzvédelmi oktatást tartott az Orosháza és Térsége Gazdakör.

Bármerre járunk a határban, sárguló gabonatáblák közt vezet az utunk. Mint Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke kérdésünkre elmondta: – A gabonaféléknek csak részben kedvezett a tavaszi, kora nyári időjárás. A tavaszi kevés csapadék és a korai nagy meleg csak a gyorsabb beérés szempontjából volt jó, a minőség és mennyiség tekintetében gyenge közepes termés várható. Az őszi árpa gyakorlatilag megérett, és ugyanez a helyzet a zabbal is. A jövő évi kenyérnek való, a búza betakarítása körülbelül másfél hét múlva kezdődhet.

Mint az elmúlt években mindig, most is Herczeg Tibor gazdálkodó Forgácsrészi telephelyén kezdődött a szemlék sora. A keddi alkalmat követően szerdán és csütörtökön is egy-egy helyre gyűjtik össze a környékbeli gazdák aratásban résztvevő gépeit. Kombájnok, traktorok, bálázók sorakoztak fel.

A gépek műszaki állapota mellett nagy figyelmet fordítanak a tűzoltó készülékekre is (Fotó: Rosta Tibor)

A szemle első lépéseként a jelenlevő gazdák baleset-, és tűzvédelmi oktatáson vettek részt. Az előadás a prevencióra, a tűzesetek megelőzhetőségére és megelőzésére helyezte a fő hangsúlyt, de kitért arra az esetre is, hogy mi a teendő és milyen sorrendben, ha már bekövetkezett a baj.

 Az oktatás végeztével a katasztrófavédelem szakemberei és Csongrádi Pál tűzvédelmi tanácsadó sorra vizsgálta a masinákat. Ellenőrizték a gépek műszaki állapotát, az egyéb tartozékok mellett, a tűzoltó készülékek meglétét, feltöltöttségét, használhatóságuk érvényességét. 

 – Aratás idején nem egyszer rendkívüli körülmények között, nagy melegben dolgoznak emberek és gépek, emiatt a tűzveszély is jóval nagyobb. Szerencsére a gazdák az elmúlt évtizedek tapasztalataiból okulva, egyre körültekintőbben, nagyobb figyelemmel végzik munkájukat. Az aratási balesetek száma szerencsére alacsony, ennek ellenére szükség van ezekre a szemlékre és a munka- és tűzvédelmi előírások felfrissítésére – hangsúlyozta Csongrádi Pál, szakértő.

A gazdaköri gépszemlék összesen mintegy 70-80 gépet érintenek. A szervező, Orosháza és Térsége Gazdakör azt reméli, a jó felkészülés segít abban, hogy a hamarosan kezdődő aratás baleset és tűzeset nélkül érhessen véget.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás