- hirdetés -

Az elmúlt időszakban megnövekedett az utcára került kutyák száma, egyre több kép jelenik meg a Facebookon kidobott és kóborló ebekről.

A legnagyobb közösségi portálon egymás után jelennek meg a posztok utcára került kutyákról. A jelenség eddig sem volt ismeretlen, de az elmúlt egy hónapban kiemelkedően megnőtt ezen bejegyzések száma. 
A probléma nem csak Orosházán, hanem országos szinten is tapasztalható. Egymást követik a bejelentések a menhelyeken, így az orosházi Szikháton is.

Egyre több kutya kerül utcára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A menhely munkatársai lehetőségeikhez mérten igyekeznek segítséget nyújtani, tudtuk meg Pusztai Ilonától, a Szikhát menhely telephely-vezetőjétől. Hozzátette, a kialakult helyzetre elsősorban az állat ivartalanítása jelenthet megoldást.

– Mi akciót indítottunk, amelynek keretében azok, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hozzánk behozhatják kutyáikat, a segítségünkkel pedig ivartalanítják, de nagyon alacsony az érdeklődés. Az esetek többségében csak ez a beavatkozás segít – nyilatkozta lapunknak Pusztai Ilona. Hozzátette, a kóbor kutyák növekvő számának az ebösszeírás is oka lehet.

Több kutya nincs chipelve, a kötelező oltásokat sem kapják meg az állatok. Ezért sokan megijedtek az esetleges bírságkiszabás miatt, a kutyákat kivitték a határba és szélnek eresztették őket.

Megoldás lehet még, ha az állattartók a világra jött kiskutyákat elajándékozzák, ezzel is csökkentve a kóbor kutyák számát. 

Azokon a településeken, ahol az ebösszeírást elrendelték, az illetések igyekeznek megnyugtatni a lakosságot arról, hogy nem kell tartani semmilyen bírságkiszabástól, a művelet lényege, hogy tisztában legyenek a kutyalétszámmal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.