- hirdetés -

Megtartotta hagyományos év végi koncertjét a Vörösmarty Mihály Általános Iskola ének-zene tagozata, a Kicsinyek Kórusa és a Kodály Zoltán Gyermekkar. A Petőfi Művelődési Központ koncerttermében telt ház fogadta a vendégeket.

A hangversenyt a Békéscsabai Tankerületi Központ képviseletében Fésűné Bálint Gizella nyitotta meg, köszöntve a vendégeket, szülőket, pedagógusokat és a résztvevő gyermekeket. Beszédében méltatta az iskolában folyó színvonalas munkát, felsorolva az énekkar sikerekben gazdag teljesítményét.

A Kodály Zoltán Gyermekkórus és a Kicsinyek Kórusa elismerésekben gazdag évet zárt. A rengeteg befektetett munka meghozta gyümölcsét, hiszen a 2018-as Éneklő Ifjúság találkozón Békés megye hat magas elismerést kapott kórusa közül kettő az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola kötelékébe tartozik: Arany diplomával minősítést kapott a Kodály Gyerekkar, a Kicsinyek Kórusa pedig fennállása óta első ízben az arany minősítés mellett az Arany diplomával minősítést is kiérdemelte. A Nagy kórus az ének-zenei tagozat történetében először a megszerezhető legmagasabb kitüntetést, az „ÉV KÓRUSA” címet is elnyerte, besorolva ezzel az országos ifjúsági élmezőnybe iskolai énekkar munkáját. Kiemelkedő munkájuk eredményeképpen meghívást kaptak és felléptek az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek elnevezésű rendezvénysorozat Ifjúsági Kórushangversenyén, Gyulán. Ez év június 23-án pedig a XV. Békés-tarhosi Kórustalálkozó ünnepi hangversenyén állnak színpadra.

A Kicsinyek Kórusa ezúttal is zajos sikert aratott (Fotó: Pirer Katalin)

A magas színvonalú munkának köszönhetően már a Békés Megyei Értéktárba is beválasztották az iskola kórusait. A szép eredményeket kitartó szakmai előkészítő munka előzi meg, mely már első osztálytól jellemző. A szakmai alapokat mutatta az alsó tagozatos évfolyam külön álló műsora, melyben népdalokon kívül Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Bartók Béla feldolgozásokat hallhatott a közönség. A nyolcadikosok a szokásos búcsú dalokkal köszöntek el osztályfőnöküktől. A Kodály Zoltán Gyermekkar repertoárjában most Kodály Zoltán 150. Genfi Zsoltár című kórusműve, Kocsár Miklós Csanádi Imre versére írt két műve, Jacques Ibert A rét virágai című darabja szólalt meg, majd az előadást a kórus befejező műsorszámaként Kodály Zoltán Kállai kettőse zárta.

Az est egyik leghangulatosabb része a Kodály Kórus és a Kicsinyek Kórusának együttes éneklése volt, amibe Pörneki Attila karnagy is bekapcsolódott.

A gyönyörű est az ének-zene tagozaton tanító pedagógusoknak – Tóth Margitnak, Pintér-Tóth Juditnak, Dávidné Bartha Szilviának, Makó Ildikónak – és a kórusok vezetőinek – Pörnekiné Csige Eleonórának és Pörneki Attilának –köszönhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.