- hirdetés -

Hónap végéig kell elszámolniuk a 2016-ban egy százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek. Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja egyszázalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt május 31-ig.

A 16KOZ közleményben (erre a linkre kattintva letölthető) mindazon szja egy százalékaként felajánlott összeg felhasználását jelölni kell, amit a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 2016. január 1-jétől 2016. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a kedvezményezett a 15KOZ közleményében tartalékolt. A közleményt május 31-ig, elektronikus úton kell elküldeni a NAV részére.

Az elszámolásra kötelezett kedvezményezettek képviselői májusban két alkalommal kaptak elektronikus levelet a NAV-tól az elszámolandó összegekről, utoljára május 23-án. Ha a civilszervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 16KOZ közleményben tartalékolt és a 2016. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásról a 17MKOZ bizonylaton – áll a NAV közleményében.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 17MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni.

Abban az esetben, ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, azokat nem javítja, akkor a NAV kizárja a 2019-es kedvezményezettek közül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.