- hirdetés -

Életet adni egy gyermeknek az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. De a születésig vezető út nehéz, fájdalmas és fárasztó is lehet az édesanyának. Nekik szeretnék megkönnyíteni a várakozást a hétfőn átadott vajúdó szobával az Orosházi Kórházban.A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, dr. Svarsnig Lajos osztályvezető főorvos ötlete alapján közel egy éve hozta létre a Szent Szilvia Alapítványt azzal a céllal, hogy az osztály még modernebb és komfortosabb legyen. Az alapítvány számlájára érkezett összegből megvalósulhatott egy álom, hiszen az Orosházi Kórházban május 28-án reggel, a kórház főépületének harmadik emeltén ünnepélyes keretek között átadták az elkészült vajúdószobát.

A rendezvényen dr. Duray Gergő főigazgató és dr. Svarsnig Lajos osztályvezető főorvos mellett, dr. Horpácsy Balázs az Állami Egészségügyi Ellátóközpont Dél-Alföldi térségi igazgatója is megfogalmazta a vajúdószobával kapcsolatos gondolatait, melyben hangsúlyozta, a szoba nagyszerű kezdeményezés, nagyban megkönnyítheti a szülésig vezető utat. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Dél-Alföldi területi igazgatója kiemelte, az elkövetkező években tízmilliárd forintos pályázat garantálja a családbarát szülészetek kialakítását, így segítve az anyák pozitív szülésélményét.

– Ez a vajúdószoba illeszkedik ebbe az irányvonalba, a tízmilliárdos összegből pedig tovább fog fejlődni nem csak orosházi, hanem a térség, illetve az ország összes szülészete is. Három gyermekes apaként arra biztatom az édesanyákat, használják ki a vajúdószoba adta lehetőségeket, az édesapákat pedig, hogy vegyenek részt a születés csodás folyamatában, segítsék, támogassák gyermekük édesanyját – fogalmazott dr. Horpácsy Balázs.

Ünnepélyes keretek között adták át a vajúdószobát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Duray Gergő az Orosházi Kórház főigazgatója elmondta, a szoba története pár évre már visszanyúlik, hiszen a kórház menedzsmentje évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy egy család barátabb kórházat hozzon létre.

– Ez nemcsak a dolgozók irányába tett intézkedéseket jelentette, hanem a lakosság felé is próbáltunk nyitni. Az elmúlt években például családi napokat szerveztünk, amelyet idén június 30-án Gyopárosfürdőn rendezünk meg – emelte ki a főigazgató, majd hozzátette, minden évben nyáron gyermekmegőrzőt üzemeltetnek, azoknak a családoknak akik nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet.

Családbarát intézkedések

Dr. Duray Gergő hangsúlyozta, a jövőhéten megnyitják a gyermekmegőrzőt, melyet a dolgozók mellett, a lakosság is igénybe vehet.

– Családbarát intézkedéseink között sorakozik, az Orosházi Kórháznak saját foci és sárkányhajó csapata is, amely egy, a múlthétvégén tartott versenyen első és harmadik helyet ért el – ismertette a kórház főigazgatója.

Hozzátte, tavaly a Három királyfi, Három Királylány Alapítvány és a Magyar Kórházszövetség meghirdette a Családbarát Osztály címet, melyet az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya is elnyert.
– A vajúdószoba is egy családbarát intézkedés, amelyben komfortos környezetben tud vajúdni az anyuka családja támogató társaságában – zárta a főigazgató.

A párok könnyebben tudnak hangolódni erre a szép, ám többnyire fájdalmakkal járó folyamatra (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A vajúdószobáról Dr. Svarsnig Lajos a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa tartott ismertetőt, melyben elmondta, a vajúdószoba története csaknem egy évre nyúlik vissza, mikor létrehozták a Szent Szilvia Alapítványt, hogy a vajúdószoba kialakításának költségeit biztosítani tudják.

– Dr. Duray Gergő támogatásával ez az alapítvány egy jó fél év alatt tudta létrehozni, ezt az úgynevezett alternatív vajúdó és szülőszobát.  – A vajúdás során igénybe lehet venni a bordásfalat, a vastag szőnyegeket, a gumilabdát és az ülőgarnitúránkat is. Kényelmesen, a család körében történhet a szülésig vezető folyamat – tájékoztatott a főorvos, hozzátette az újonnan beszerelt fürdőkád nemcsak a vajúdás, hanem a szüléshez céljára is rendelkezésre áll.

A vajúdószobában a legmodernebb kardiotokográfiás műszerekkel tudják a magzati szívműködést ellenőrizni, így ha bármilyen probléma adódna a vajúdás során, azt azonnal észlelik és a néhány méterrel arrébb található hagyományos szülőszobán, illetve a szülészeti műtőben a szükséges beavatkozásokat el tudják végezni. 

A megnyitón kiemelték, hogy május 31-én, az Orosházi Kórház nyílt napján a kismamák és anyukák előadásokat hallhatnak az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának, a kórház védőnői szolgálatának és a Nagycsaládosok Egyesülete Orosházának munkatársaitól, illetve megtekinthetik a vajúdószobát is. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.