- hirdetés -

Több mint ötszáz résztvevő, könnyek, nevetés és két óra kikapcsolódás – a Valahol Európában című musical előadással folytatódott az Alföld egyik legnagyobb nyári rendezvénysorozata, az Orosházi Nyár 2018.

A bulisorozat múlt héten indult útjára, akkor a Hősök, valamint Majka és Curtis állt színpadra, és csinált fergeteges hangulatot. A második hétvégén, május 26-án a Sziget színház érkezett a főtérre a Valahol Európában című musicalével. Baranyai Ilona kulturális csoportvezető elmondta, nem véletlen, hogy erre a darabra esett a választás.

– Az Orosházi Nyár programjai között általában könnyedebb műfajokat sorakoztatnak fel, ezért úgy gondoltuk, hogy a Petőfi Művelődési Központ idén olyan programot tervez, mely képviseli a más érdeklődési körben mozgókat is – fogalmazott a csoportvezető.  A PMK munkatársa hozzátette, a döntés másik oka a gyermeknap, hiszen ez a musical bár nagyon komoly, mégis gyermek sorsokat mutat be, hiszen a Valahol Európában musical a második világháborúban elveszett, árva gyermekekről szól. Két gyerekcsapat találkozik, a vezetőik egymásba szeretnek, sok hányattatás, halál, harc után végül minden jóra fordul. A történet tanulságul szolgál a barátságról, a szeretetről, a hűségről és a szabadságba vetett hitről.

A darab árván maradt gyermekek hányatott sorsáról szól (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rendező elmesélte, Szigetszentmiklóson az ott működő egyik musical stúdióban vizsgadarab volt a Valahol Európában. Akkor gondoltak arra a Sziget Színház igazgatójával Pintér Tiborral, hogy ezt szeretnék bemutatni a Szabadtéri Szigetszentmiklósi Színházi Fesztiválon, Bencze Sándor rendezésében.
– A darab üzenete mindenki számára más, de a szeretet ereje és a háború hiábavalósága központi tartalom – osztotta meg gondolatait az előadással kapcsolatban Bencze Sándor.

A musical visszaadta a háború sújtotta Európa fájdalmát és félelmeit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A musicalt a közönség soraiban ülők közül sokan azért is várták, hiszen a színészek és táncosok koreográfiáját az orosházi születésű Kárai Borbála táncművész tanította be, aki elmondta a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és a Nemzeti Lovas Színház egybe függ.
–Amikor színpadon játszunk akkor az a Sziget színház, amikor a lovakkal lépünk fel az pedig a Nemzeti Lovas Színház, de a társulat azonos – ismertette, majd a táncművész hozzátette, egy válogatón nyert felvételt a színházba, azóta tartozik táncosai közé.

– Mindenkinek az a legnagyobb drukk, ha a saját városában áll színpadra, nagyon izgulok – mondta mosolyogva Kárai Borbála. Kiemelte, számára nem megkoreografálni volt nehéz a darabot, inkább az érzéseket átadni, amiket érzett miközben kigondolta a lépéseket. Mint mondja, lelkileg nem egyszerű ez a darab, nehéz könnyek nélkül eljátszani. Borbála nemcsak tanította a társulatot, de meg is mutatta tánctudását, hiszen a darabban az egyik angyal megtestesítője.

A várt hatás nem maradt el, hiszen a közel kétórás előadás alatt a közönség együtt sírt, nevetett, énekelt, Hosszúval, Suhanccal, Kuksival és a többi árva gyermekkel, amikor felcsendült az ismerős dallam: A zene az kell…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.