- hirdetés -

Az utolsó írásbeli feladatlapokat is kitöltötték az érettségizők, akik május 25-én olasz nyelvből, egy nappal korábban katonai alapismeretekből, természettudományból és pszichológiából adtak számot tudásukról. A próbatétel ezzel nem ért véget, néhány hét, és kezdődnek a szóbeli vizsgák.

„Hasonlított a korábbiakhoz.” „A matek szerintem nagyon nehéz volt.” „Úgy érzem, jól sikerült.” Ilyen, és hasonló vélemények fogalmazódtak meg a végzős diákokban az írásbeli vizsgákat követően, és persze az is, hogy a szóbeli sem lesz sétagalopp.

A Táncsics Mihály Gimnáziumban 276-an érettségiznek, középszinten legtöbben matematikából és angolból, utóbbi emelt szinten is a legnépszerűbb. A matematika kivételével minden tantárgyból kell szóbelizni. A vizsgák Makuláné Gulicska Valéria intézményvezető-helyettes tájékoztatása szerint június 18-án kezdődnek, az utolsó vizsganap június 27-e lesz.
– Hat bizottságba osztottuk be az érettségizőket, a végzősök mellett mindegyikben vannak előrehozott érettségi vizsgát tevő 10. és 11. évfolyamos tanulók, háromban pedig más iskolából érkezők, illetve munka mellett újabb érettségit vállalók is – avatott be a részletekbe.

Az írásbelikkel sok minden eldőlt, de nem minden (Fotó: Rosta Tibor)

A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziumában nyolcvanheten kezdték meg rendes, előrehozott, ismétlő vagy kiegészítő vizsgájukat tizenháromféle tantárgyból. Az emelt szintnek hárman vágtak neki, egyikük informatikából, ketten pedig társadalomismeretből.

Mint Kissné Lenkei Diána idegen nyelv munkaközösség vezető elmondta, az idei középszintű angol érettségi feladatsor a gyengébb képességű diákoknak is kedvezett.
– A hallott szövegértés feladatrészben az első feladatot nehezebbnek találták a vizsgázók, mivel itt a szövegben hallott konkrét szóval kellett a válaszokat kiegészíteni. Nehezebbnek ítélték, ők is és magam is, az olvasott szövegértés harmadik feladatát, amelyben a kissé trükkösen megfogalmazott kérdések félrevezethették a nem rutinos vizsgázókat. Az íráskészséget mérő utolsó feladatlap, a korábbi évekhez hasonlóan épült fel, egy hirdetésre kellett válaszolni, és tanácsot kellett adni egy kortárs fórumon szereplő problémára – részletezte a feladatokat.

Van még idő, de tanulni kell

Úgy véli, a szóbeli vizsgákig hátralévő idő sok mindenre elegendő.
–Közel egy hónap áll rendelkezésre. Ez idő alatt mindenki tanulmányozza a tíz témakört, amelyekből kérdéseket, szituációkat és képeket kap majd a vizsgán. Az idegen nyelv érettségin kissé aránytalan az írásbeli és szóbeli vizsga értékelése. A 150 pontból mindössze 33 pontot ér a szóbeli vizsgarész, ami igen csekély esélyt ad az esetleges javításra, rontani természetesen lehet, ha valaki felkészületlenül érkezik, akár sikertelen is lehet a vizsga végeredménye – hangsúlyozta hozzátéve, akinek jól sikerül az érettségije, megpróbálkozhat az alapfokú nyelvvizsgával.

– Az emelt szintű érettségivel, nemcsak továbbtanulási esélyeiket növelhetik a vizsgázók, hanem amennyiben 60% felett teljesítenek, államilag elismert középfokú nyelvvizsga tanúsítványt is kapnak – tájékoztatott. – Az elmúlt négy év tulajdonképpen annak jegyében telt, hogy erre az utolsó megmérettetésre felkészüljünk, ezért azt tudom tanácsolni, hogy nyugodtan, kipihenten vágjanak neki a vizsgáknak, és figyeljenek nagyon a vizsgáztatók segítő kérdéseire, sokszor azokban találják a választ – hívta fel a diákok figyelmét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.