- hirdetés -

A magyarság a szívé és a léleké – mondta Dávid Zoltán polgármester a május 24-i állampolgársági eskütétel alkalmából. Négy új honfitársat tudhatunk magunk között, akiket a család, a szerelem vagy éppen a honvágy csábított Magyarországra.

Négy új személy vallhatja magát magyar állampolgárnak, miután május 24-én délután, a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő Termében letették esküjüket. Kérvényüket Áder János köztársaság elnök hagyta jóvá, az eljárás következő fázisa az eskütétel, melyben Dávid Zoltán, városunk polgármestere működött közre. A polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a magyarság kérdése nem a papíroké, hanem a szívé és a léleké. 

– Összeköt bennünket az anyanyelv, a nemzettudat és a kötelékek, még ha a történelem meg is tépázta ezeket – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, a magyar állampolgárság megszerzése egy mérföldkő az ember életében. Az eskütételt követően Dávid Zoltán átadta a magyarságot jelképző „Új kenyeret”, illetve a (vissza)honosító okiratokat. 

Büszke magyarok a polgármester társaságában (Fotó: Bakos Viktória)

A négy – immáron – magyar állampolgár arcáról egyértelműen a büszkeség és az öröm volt leolvasható, ami nem csoda. Megkérdeztük, milyen döntések vezettek a magyar állampolgársághoz. Csengeri Éva és férje, Csengeri Ferenc  Nagyváradról érkezett. Csengeri Ferenc elmondta, hatalmas élmény és büszkeség, hogy most már hivatalosan magyar állampolgárnak vallhatja magát. Hozzátette: elsősorban a család és rokonok miatt döntöttek úgy, hogy állampolgárságért folyamodnak. 

Todorovic Dragan Szarajevóban született, párjával Újvidéken él, de mint – kicsit közhelyesen szólva- tudjuk: a szerelem nem ismer határokat. Így volt ez az Ő esetében is, hiszen egy magyar asszonyba szeretett bele. Dragan magyar nyelven válaszolt kérdéseinkre, elmondta, a szerelem vezetett a magyar állampolgársághoz. Azt is elárulta, hogy a későbbiekben szeretne Magyarországra költözni és itt munkát vállalni.

Talán Varga Attila története a legérdekesebb. Orosházán született, itt tanult és dolgozott, majd Németországba költözött, ahol 25 évig élt. Ez idő alatt megszerezte a német állampolgárságot, de nem akármilyen áron: korábban a jogszabályok tiltották a kettős állampolgárságot, ezért lemondott a magyarról. Nem túl régen tért vissza Magyarországra, a döntésében a család és a honvágy játszott leginkább közre. Köszönhetően a magyar alaptörvénynek és az egyszerűsített honosítási eljárásnak, Attila ismét magyar állampolgárnak vallhatja magát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.