Regionális haditorna a Tudásparkban

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete minden évben haditornákon méretteti meg a tanuló ifjúságot honvédelemmel kapcsolatos feladatok végrehajtásával kapcsolatban.

Az elmúlt tizenhat év alatt hagyománnyá vált ez a versenyzési forma az általános és középiskolás korosztály körében, mint ahogy az is, hogy a szervezet orosházi csoportja is külön megrendezi tavasszal, városi-regionális haditornáját. Az idei versenyt a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola Orosházi  Oktatási Centrumában rendezték az elmúlt hét végén.

Az ünnepélyes  megnyitón Antal László orosházi városi elnök ,önkormányzati képviselő, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket, majd a megyei szervezet alelnöke, Gulyás László alezredes tolmácsolta az elnökség üdvözletét. Jelen volt Wertheim Albert ezredes elnökségi tag és Gregor László tartalékos százados, békéscsabai városi elnök is.

Hét csapat vállalta a szombati megmérettetést, akiknek öt harcászattal kapcsolatos feladatot kellett teljesíteni. A csapatok az I. Világháború eseményeit felölelő feladatlap kitöltésével kezdték a versenyt, majd következett a füves – dombos területen terepfutás, a gyakorló gránát dobással, sebesült szállítással, kúszással “színesített” akadálypálya. Valamire való haditorna mit sem ér lövészet nélkül. A négy tagú csapatok légpuska lövészeten is részt vettek. Az AK-47 típusú gépkarabély szét- és összeszerelése zárta a feladatok sorát.

Valamire való haditorna mit sem ér lövészet nélkül (Fotó: MATASZ)

Azok a versenyzők sem unatkoztak, akik éppen várakoztak, hiszen megtekinthették a kivonuló tűzoltó kocsi eszközeit, beülhettek a baleseti helyszínelő rendőrök autójába, megismerkedhettek hagyományos magyar szablyavívás rejtelmeivel is.

A déli eredményhirdetésnél a következő sorrend alakult ki:

A versenyt a Gyulai Szakképző Centrum orosházi Kossuth Lajos Szakgimnázium   “Benzoil- Engomin- Metiliszter” csapata nyerte. A második a Székács József Evangélikus Gimnázium (Orosháza)  EVA I.csapata lett, míg a harmadik helyen a “Viharsarki Harcosok”, a MATASZ békéscsabai ifjúsági csapata végzett, amely a békéscsabai Lakótelepi SE MATASZ tag karatésaira  épült és három csabai iskola – Szlovák nyelvű, Jankay Tibor és a Kazinczy Ferenc – tanulóiból állt. Különdíjat kapott  orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének   “Tigriskocsi” csapata.

A versenyen részt vettek a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános iskola („Viharsarki harcosok”, a házigazda iskola  „Royal Team” és a Székács József Evangélikus  Gimnázum  „EVA II.” csapatai.

A jó  hagyomány tehát folytatódott és a felkészült, lelkes csapatok vidám hangulatban töltötték el ezt a délelőttöt. A tanulók egy része így remélhetőleg örömmel vesz részt az őszi, Békéscsabán rendezendő megyei haditornán is!



Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás