- hirdetés -

Mozgalmas délelőttön vannak túl az I. Pünkösdi Zarándoklat résztvevői. Nagyszámú csoport indult el Orosházáról, a végállomást jelentő Nagykopáncs Árpád-kori templomáig 52-en sétáltak el.

Még tavaly teljesítette azt az útvonalat, Viczián Zoltán, amelyre május 21-én, reggel 6 órakor elindultak az I. Pünkösdi Zarándoklat vállalkozó kedvű résztvevői. A kiindulópont a Katolikus Templom volt, onnan indultak el a mintegy hétórás útra.
– Annyira megtetszett ez a lehetőség a tavalyi túra után, hogy úgy döntöttem idén csoportot szervezek az úthoz. Az orosházi kiindulópont után két helyen álltunk meg pihenni, az útvonal Kardoskút pusztaközponti részét és a békéssámsoni templomot is érintette – ismertette a részleteket Viczián Zoltán.

A zarándoklat résztvevői végül 13 óra után nem sokkal érkeztek meg célállomásukhoz, Nagykopáncs Árpád-kori templomához, ahol harangszóval, kaláccsal és persze őszinte elismeréssel fogadták őket a templom köré szervezett pünkösdi rendezvény résztvevői.
– Tótkomlós közigazgatási területéhez tartozik ez a kápolna. Már hatodik éve szervezünk itt pünkösdi rendezvényeket. Célunk, hogy idegenforgalmi szempontból is fellendítsük, hiszen egy gyalogtúra része ez a szakasz – tudtuk meg Kárász Gábornétól, a Tótkomlós Turizmusáért Egyesület elnökétől.

Orosházáról egészen a kopáncsi templomig tartott a hosszú út (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ez sikerült is, hiszen míg korábban 20-30 ember látogatott az ide szervezett pünkösdi rendezvényekre, most már legalább 300 fő szokott átlagosan érdeklődni. A zarándokok csapatával pedig, ha hagyománnyá válik a kezdeményezés, ez a szám tovább nőhet.
– Kellemes élmények, jó út és társaság. Röviden így foglalnám össze a mai tapasztalataimat. Ugyan most vettem részt először ilyen hosszú távú gyalogtúrán, de szeretném, ha idővel hagyománnyá válna – mondta a zarándoklat résztvevője, Varga István.

A vállalkozó kedvű résztvevőket a rossz idő sem tántorította el.
– A székely emberek szokták mondani, hogy az az igazi zarándoklat, ha az eső is megtisztítja a zarándokokat. Azt hiszem ez ma is érvényes volt – mondta Viczián Zoltán.
Ennek ellenére senki sem fordult vissza, minden résztvevő teljesítette a távot. A következő években pedig könnyen hagyománnyá válhat a pünkösdi zarándoklat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.