- hirdetés -

Magánkiadású szakácskönyvvel jelentkezett Szilasi-Horváth Tibor nyugdíjas pedagógus, lokálpatrióta. A Terítéken: az orosházi Szilasi-Horváth család ételeiből címet viselő kiadványban saját receptek sorakoznak, és ami nem látszik, mindegyiknek története van.

Minden a főzéssel kezdődött. Középiskolás volt Szilasi-Horváth Tibor, mikor kísérletezni kezdett a kamrában talált alapanyagokkal, és megalkotta saját ételeit.
– Aztán ott volt például a családban keresztapám, aki sokat és remekül főzőcskézett, kitűnő bográcsosokat készített. Mindig hívott magával, én pedig szívesen mentem, segédkeztem neki, ellestem apró fortélyokat – indítja úgy 50 évvel ezelőttről a történetet a szerző.

A főzés a későbbiekben is elkísérte, az elmúlt mintegy tíz évben pedig gyűjtötte a régi, nagyanyáink, dédanyáink korából származó recepteket, elsősorban a családból, baráti körből.
– Ezekkel rendre neveztem különféle receptversenyekre, így a megyeiekre is. A sikerélmény nem maradt el, az ételeim bekerültek a megyei kiadványba. Tavaly Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács méltatta a beküldött recepteket, ez adta meg végső lökést ahhoz, hogy a gyűjtemény egy részét könyv formájában megjelentessem – avatott be kötet létrejöttének folyamatába.

Szilasi-Horváth Tibor gyermekkora óta szeret főzni, a recepteket pedig több mint tíz éve gyűjti (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A benne található ételek, italok a város történetét idézik Zombától Nagykárolyig, az alapító telepesektől a Károlyiakig.
– A magyar konyha mellett a sváb, a székely, a szlovák, a zsidó, a roma gasztronómia ízei, illatai is ott vannak a receptekben, hiszen ma is így élünk együtt itt Orosházán – sorolja a könyvben helyet kapó nemzetiségeket Szilasi-Horváth Tibor megemlítve, hogy a hozzávalók között kiemelten szerepelnek a Hungarikumok, és a helyi értéktárba felvett alapanyagok.

Ajánlójában így fogalmaz: „Izgalommal és nagy várakozással bocsátom útjára ezt a szándékom szerint rendhagyó szakácskönyvet. Nagy várakozással,  mert a megjelenő tengernyi szakácskönyv között szándékom szerint újat hoznak az én receptjeim – őrzik a gasztronómiai hagyományokat, és őrzik a szülőföldhöz, annak színeihez – ízeihez való ragaszkodást, kötődést. És rendhagyó is e kötet, mert Orosháza város újratelepülésének 275. évfordulójára terveztem a megjelenést, köszöntve az évfordulón városunkat, és megköszönve, hogy itt nevelkedhettem.”

Egy fotó a könyvből (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ételeket egytől egyig számtalanszor elkészítették otthon. Van köztük dédszülőktől, kitűnő háziasszonyoktól ránk hagyott, féltve őrzött, mára helyenként már elsárgult papíron kézzel írt recept, de talál az olvasó mai alapanyagokból, „újragondolva” készített étkeket is. A közös bennük az egyszerűség, a hagyományos ízekre való törekvés. És hogy még étvágygerjesztőbbek legyenek, Mészáros Tünde gasztrofotós jóvoltából a fényképük is díszíti a kiadványt, amelyből egyelőre mindössze huszonöt példány készült.

Szilasi-Horváth Tibor azonban elárulta, többen is érdeklődtek már nála, így amint lehetőség nyílik, várható egy újabb kiadás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.