- hirdetés -

A családi vállalkozásoknak ezer szépsége van, de az a munkakapcsolat, amely id. Mainkó István és fia, ifj. Mainkó István között kialakult, nem mindennapi. A Mainkó Ötvös Ékszerbolt három évtizede működik Orosházán, manapság városunk egyik legnépszerűbb ékszerészete. (x)

Id. Mainkó István Aradról költözött Orosházára, ahol 1987-ben kezdett el arany és ezüst ékszerek javításával foglalkozni. Az okleveles ötvösmester – amely az ékszerész szakmában az egyik legmagasabb rangnak minősül – az 1990-es évek közepétől ékszerkészítéssel is foglalkozik. Ma fiával együtt vezeti az üzletét, amivel nagy álma vált valóra. Ifj. Mainkó István már az általános iskolában megismerkedett a szakmával, a gimnáziumi tanulmányok befejeztével először az ékszerbecsüs, majd később ötvös fémműves képesítést szerzett. Minderről ifj. Mainkó István azt mondja: – Szerettem volna minél hamarabb együtt dolgozni az édesapámmal. Az ékszerészet nekünk nemcsak a kenyérkeresésről szól, hanem hobbi is, amivel átélhetjük az alkotás szépségét.

Több évtizedes szakértelmet képviselnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Mainkó Ötvös Ékszerbolt igazi családi vállalkozás, amely 31 éve áll az orosháziak szolgálatában, legyen szó egyedi ékszerkészítésről, javításról vagy értékbecslésről. Műhelyükben bármit el tudnak készíteni; gyűrűket, fülbevalókat, nyakláncokat, testékszereket, karkötőket, medálokat, véséseket. Elsősorban arannyal és ezüsttel foglalkoznak, de a bronz és a réz sem akadály.

Referenciáik között komoly munkák szerepelnek: Orosháza Önkormányzatának helyi közösségi díjaihoz 16. éve Mainkóék végzik a bronzplakettek vésését, valamint az aranygyűrűk és az ezüstkitűzők gyártását. A tűzoltóknak pedig immáron harmadik éve, adományként készítik a Szent Flórián-díjat.

Id. Mainkó István azt vallja, hogy az igényesség a legfontosabb. Egy ékszer elkészítésénél ez nem is csoda, hiszen számos fázisból tevődik össze, csak párat említve: öntés, forrasztás, vésés, préselés, huzalozás, kézimunka. Mivel időigényes folyamatról van szó, ezért az ékszereket érdemes egy hónappal előre megrendelni. Id. Mainkó István ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, igyekeznek a lehető legoptimálisabb időn belül kiszolgálni a vásárlókat, a javításokat pedig pár óra alatt elvégezni.

Az általános iskolai ballagások és a diplomaosztók közeledtével egyre aktuálisabb lehet a téma, amihez éppen időben vannak azok, akik valamilyen ékszerrel szeretnék meglepni a végzősöket. A Mainkó Ötvös Ékszerboltban ezért engedményekkel készülnek az ünnepi időszakra. (x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.