- hirdetés -

Május 11-én a közlekedésé a főszerep, ugyanis ezen a napon a közlekedési kultúra ügye iránt elkötelezett partner szervezetek az ország különböző pontjain értékteremtő rendezvényeket tartanak. Mezőhegyesen két témában, a mobiltelefonnal való kommunikáció vezetés közbeni veszélyeivel és szépkorúak közlekedésbiztonságával kapcsolatban tartottak tájékoztató előadásokat.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Közlekedés Tudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezetének közös szervezésében, 2018. május 11-én a „Közlekedési Kultúra Napján”, Mezőhegyesen két helyszínen szervezett közlekedéssel kapcsolatos programokat.

Az első, mobiltelefonos program célja az volt, hogy a már vezetői engedéllyel rendelkező járművezetőknek, a városi közlekedésben jellemző alacsonytempójú manőverezési feladatok végrehajtásának mérhető és értékelhető módszerével bebizonyítsák, hogy a vezetés közbeni mobiltelefonálás és a folyamatos kommunikáció milyen veszélyekkel járhat.

A program keretében olyan kompakt gyakorlati feladatsorral készültek, amely során összehasonlították a telefonhasználat nélküli és telefonhasználatos vezetés esetén mekkora különbség figyelhető meg a feladatok végrehajtásának tempójában, minőségében és pontosságában. 

A feladatokban a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai vettek részt, ahol három vezetői engedéllyel rendelkező fiatal vezetési tudását tesztelték.

Mivel az idősödő emberek is részei a közlekedők társadalmának, így a közlekedésük sajátosságainak figyelembevételével is készültek egy figyelemfelhívó, segítőszándékú beszélgetéssel. Ennek célja az volt, hogy olyan információkat, tanácsokat adjanak az idősebbeknek, melyek segítségével a résztvevők biztonságosabb, tudatosabb közlekedők lehetnek. A Mezőhegyesi Családsegítő és Gondozási Központban olyan témákról volt szó, mint a féktávolság, a látásviszonyok, és a körültekintő közlekedés, legyen az gyalogos, kerékpáros vagy éppen autóvezetői formájú.

Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési És Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője elmondta, a rendezvény még 2011-re nyúlik vissza, amikor az Egyesült Nemzetek Szövetsége 90 ország aláírásával fogadta el a Cselekvés évtizede a közlekedés biztonságában programot. A magyar programokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedéstudományi Egyesület közösen szervezi. A térségben a Békés Megyei Kormányhivatal hívta életre, a mai napon Mezőhegyesen két rendezvény szerveztek. 

A mobiltelefonos feladatban olyan középiskolás diákokat vontak be, akik már rendelkeznek jogosítvánnyal. Ennek során szándékosan elterelték a fiatal sofőrök figyelmét, beszéltek hozzájuk, miközben mobiltelefon is volt a kezükben. Így kellett megoldani a különböző ügyességi feladatokat, mindezt vezetés közben. Az ifjak általában jól reagálták le a helyzetet.

A második produkció az időseknek szólt, itt például kiemelte a volánnál ülő felelősségét, a gyógyszerfogyasztás következményeit és a tömegközlekedést. Utóbbival kapcsolatban elmondta, érdemes odafigyelni, hogy az idősek ne olyan időszakban vegyék igénybe a tömegközeledést, amikor reggel a gyermekek iskolába mennek. Egy bevásárlást például később is el lehet intézni.

Dobókői Györgytől arról tájékoztatott, hogy Békés megyében leginkább elsőbbség megnemadás és a gyorshajtás miatt történik a közlekedési baleset.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.