- hirdetés -

Május 22-ig kell rendelkezni az egyházaknak és civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról. Olyan intézmény vagy szervezet kaphatja csak meg a felajánlott összeget, amely már előzetesen regisztrált a NAV-nál.

A NAV honlapján és a webes kitöltő felületen megtalálható valamennyi támogatható civil szervezet vagy bevett egyház, illetve a kiemelt költségvetési előirányzatok.

A rendelkező nyilatkozat május 22-ig nyújtható be a NAV-nál elektronikusan, papíron vagy személyesen. Aki a bevallással együtt szeretné felajánlani, megteheti az adóbevallás megfelelő oldalának kitöltésével. Ha viszont később szeretné valaki a nyilatkozatát eljuttatni a NAV-hoz, az a „17EGYSZA” lapon, vagy annak tartalmával megegyező papíros nyilatkozaton ezt megteheti. A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkezni a legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a NAV webes kitöltő programjával lehet, ami a kedvezményezettek kiválasztásában segíti az adózókat.

Idén megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, viszont a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalók 1+1 százalékos nyilatkozatait.

Ügyfélkapus hozzáféréssel lehet a legegyszerűbben rendelkezni az szja 1+1 százalékáról (Fotó: MTI)

Újdonságnak számít idén, hogy az egyházi egy százalékról szóló idei nyilatkozatokat a következő évben is figyelembe veszi a NAV, egészen addig, amíg valaki vissza nem vonja rendelkezését, vagy meg nem jelöl egy másik egyházi kedvezményezettet a felajánló. A civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési irányzatok számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

A felajánlók emellett ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy a rendelkező nyilatkozatban a civil kedvezményezett kérésére a NAV átadja a nevüket és postai vagy elektronikus levelezési címüket. Az adatokat kizárólag kapcsolatfelvételre vagy tájékoztatásra használhatják.

A kedvezményezettek számára az is fontos, hogy megfelelő időzítéssel és üzenettel hívják fel a figyelmet a lehetőségre, hiszen sokan döntenek szimpátia alapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.