- hirdetés -

Itt a tavasz, süt a nap, ezzel együtt pedig a fű is nő. Sokszor megállíthatatlanul, akár emberméretűre. De kinek a kötelessége fűnyírót ragadni, ha a helyzet már tarthatatlanná válik?

Sokan panaszkodnak városszerte, hogy egyes területeken elburjánzott a fű és a gaz. Az önkormányzatnál már javában zajlik a növényzet gyérítése, vannak olyan területek, ahol hetente két alkalommal is nyírják a füvet az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. megbízott munkatársai. Ennek ellenére is akadnak helyek, ahol a helyzet tarthatatlanná vált. Erre egyszerű a magyarázat: nem minden terület tartozik az önkormányzat fennhatósága alá. Sokan nem is gondolnák, de egy járda melletti szakasz rendben tartásáért felelős lehet az állam, az egyház, de akár egy magánszemély is.

A magánszemélyek esetében a telkük előtt lévő úttest széléig kötelesek levágni a füvet – tudtuk meg Széplaki Dóra környezetvédelmi ügyintézőtől. Egy társasház esetében erre a feladatra külön kijelölt személy van, akit a lakóközösség választ, ő lehet akár a közös képviselő, a gondnok, vagy egy lakó is. 

Más a helyzet vasúti sínek melletti húzódó füves területtel, ezek gondozásáért a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) a felelős. A Vásárhelyi vagy a Szentesi utak esetében az állam feladata elvégezni a karbantartási munkálatokat, de Orosházán több olyan közterület is található, melyek gondozásáért is az állam vállal felelősséget.

Az úttest széléig a háztulajdonosok feladata a fűnyírás

Az önkormányzathoz beérkező panaszokat kivizsgálják az illetékesek, helyszíni szemlét is végeznek. Ha bebizonyosodik a mulasztás, felszólítást küldenek a terület gondozásáért felelős szervezetnek vagy személynek. Abban az esetben ha a felszólításnak nem tettek eleget, bírságot szabnak ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.