- hirdetés -

A jó idő és a nyár közeledtével számolni kell a besurranó tolvajok megjelenésével, jelenlétével is. A rendőrség a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.A nyitva hagyott, vagy éppen kulcsra nem zárt ajtók jó alkalmat kínálnak az elkövetőknek. Az ilyen típusú bűncselekmények esetében is rendkívül fontos a megelőző tevékenység – figyelmeztet a rendőrség. Mindenekelőtt a legfontosabb, még ha otthon tartózkodunk is, zárjuk kulcsra a kertkaput, a ház bejárati ajtaját, zárjuk le az udvaron álló gépkocsit és tartsuk zárva a melléképületet is.

A védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai zárak, rácsok és elektronikus védelem például a riasztók együttes kialakítása. Az ajtókat, ablakokat célszerű biztonsági ráccsal, az ajtókat biztonsági zárakkal ellátni. Amennyiben mód van rá célszerű az épületet hangos, elektronikus védelmi berendezéssel felszerelni.

Másodpercek alatt bejutnak a tolvajok a házba 

A kerti szerszámainkat például a fűnyírót, a fűkaszát vagy a háti permetezőt használat után gondosan zárjuk el, a széthagyott kerti eszközök vonzzák a besurranó tolvajokat. A gépek, kisgépek gyári, egyedi számát jegyezzük fel, hogy a későbbiekben is azonosítani tudjuk. 

A szellőztetéssel is legyenek óvatosak, ne hagyják kitárva földszinti lakásuk, kertes házuk ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában. Elég egy pillanat, a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál.

Aki kertes házban lakik és a kert hátsó végében dolgozik, különösen figyeljen oda, hogy zárja be az utcára nyíló ablakokat, bejárati ajtót, kertkaput. Ellenkező esetben a nyitva hagyott ablakokon, ajtókon keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonukba és észrevétlenül távozhat értékeikkel együtt – hívta fel a figyelmet a rendőrség hivatalos honlapján

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.