- hirdetés -

Hatalmas beruházás és fejlesztés első lépcsője készült el a Majsai kertészetben. Dávid Zoltán polgármester és Horváth József az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke csütörtök délelőtt tekintette meg az új létesítményeket.

A Majsai-kert már hosszú évek óta meghatározó az orosházi mezőgazdasági üzemek között. Az egykori favázas fóliáktól, mára eljutottak a legkorszerűbb, vízkultúrás paradicsomtermesztésig és az automata mérő- csomagoló gépsorokig. A kertészet mintegy hetven embernek ad munkát.

Üvegházak és csomagolóüzem

Majsai Zoltán tulajdonos büszkén mutatta be birodalmát a város első emberének. Elmondta, hogy a decemberben elkészült háromhektáros üvegház a legkorszerűbb technológiás paradicsomtermesztés minden igényét kielégíti.

 – A „Kertészet korszerűsítése” pályázaton vettünk részt és a sikeres pályázat teremtette meg a fejlesztések lehetőségét. Elsőként az új acélvázas, 6 méter magas üvegház készült el. Ebben már folyamatosan terem a paradicsom, most pedig a teljesen automatizált, számítógép vezérelt csomagoló sor próbaüzeme, finomhangolása zajlik. A második lépcsőben a mellettünk levő területen épül ez év decemberre egy két és fél hektáros üvegház, jövő szeptemberre pedig egy újabb, és ezzel azt hiszem elég is lesz – kezdte a bemutatást Majsai Zoltán.

Csak a paradicsomot kell beletenni

Mintha csak a tulajdonos iménti, automatizálással kapcsolatos mondatait akarná igazolni, nyílt a csomagoló üzem nagykapuja és begördült a csarnokba a vezető nélküli kis vontató, két teli ládával megrakott kocsit húzva maga után. A betonpadlóba épített vezetéket követve állt a helyére és az automata gépek el is kezdték leszedni a ládákat.

A vezető nélküli kis vontató a raklapozóhoz viszi a ládákat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

 – Az emberi munkát igénylő folyamatokat a minimumra csökkentettük. A dolgozóknak csak a paradicsomot kell a ládába helyezni, ezután már kézzel nem is kell hozzáérni. A gép méri, esetleg szól, hogy mennyi kell még. Az automata sor csomagolja, élvédővel látja el, raklapokra halmozza, és elhelyezi a hűtőkamrában. Minden folyamatot a számítógép irányít és ellenőriz. Hollandiából vásároltuk a szoftvert, most zajlik a próbaüzem – mutatja be a csomagolóüzemet a tulajdonos.

Nem a földben, de még csak nem is a földön

Nyolcfajta paradicsomot termelnek a Majsai Kert Kft-nél. A mostanság leginkább Lengyelországban keresett pink-et, cherry, koktél, és különböző a magyar fogyasztók által preferált fürtös paradicsomokat. A közös bennük, hogy minden fajtát, a modern mezőgazdaságban jelenleg alkalmazott, legkorszerűbb technológiával állítják elő. Ugyanolyan bogyó nagyság, ugyanakkora fürtök, egyformán kitűnő minőség. A látogatók számára a leginkább meglepő volt, hogy nem a földben vannak a tövek, hanem kb. méter magasságban, kőzetgyapot alapon.

Majsai Zoltán mutatja be a városvezetőnek a termesztés módszerét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

 – Ez a vízkultúrás termesztési technológia, amellyel dolgozunk. A növény folyamatosan az optimális hőmérsékleten, az optimális fényviszonyok között egy tudományosan összeállított tápoldat segítségével növekszik. A beporzást emberre veszélytelen poszméhek végzik. Három magasságban – talajban, a talajszint feletti csöveken és magasabban, a növények közt elhelyezett csöveken – kapják a fűtést, melyre a termálvizet használjuk. A növényvédelmet sem vegyszerekkel végezzük. A kertészek és háziasszonyok által is ismert liszteskét például fürkészdarazsak segítségével tartjuk távol a növényektől – avat be a korszerű paradicsom termesztés alapjaiba Majsai Zoltán.

Másfél nap

A Majsai kert Kft, egy háromtagú termelési és értékesítési szövetség, a TRIVEGA egyik oszlopa. Ez a szövetség már komoly nagyságrendben tud termelni, pontos szállítással kielégíteni a nagy vásárlók (pl.: TESCO, Lidl, stb.)igényeit. Az Orosházán leszedett és becsomagolt árut a központi raktárba szállítják, és továbbítják valamelyik nagyárúházba és a leszedés után másfél nappal már egy budapesti, vagy más nagyvárosi Tesco polcáról veheti le a vásárló.

A látogatás végén Dávid Zoltán polgármester, aki először járt a kertészetben, a legnagyobb elismerés hangján szólt a látottakról. Örömét fejezte ki, hogy ismét van egy olyan – ezúttal mezőgazdasági – nagyüzem, mely Orosháza hírnevét öregbíti.

Horváth József gazdaköri elnök hozzátette, hogy az összes megvalósított beruházás mellett óriási érték a létrejött termelési és értékesítési szövetkezés valamint a termálvíz hasznosítása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.