Ma tartja alakuló ülését az Országgyűlés

Pontosan egy hónappal az április országgyűlési választások után ültek össze először az országgyűlési képviselők.

Mint ismert, az április 8-i országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP pártszövetsége az országos listán 49 százalékot, míg az egyéni választókerületekben 92-t vitt el a lehetséges 106-ból. Ezzel egymásután harmadik alkalommal nyert kétharmados többséggel a Fidesz-KDNP. Térségünket Simonka György képviseli, aki április 26-án vette át megbízólevelét Orosházán.

Az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök hívta össze még április 17-én. Az akkori levelében felkérte Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, valamint az Országgyűlésbe bejutott, országos listáról mandátumot szerző pártok és pártszövetségek listavezetőit, hogy kezdjék meg az Országgyűlés alakuló ülésével kapcsolatos egyeztető tárgyalásokat.

Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt.

A mai napon 10 órától kezdődött meg az alakuló ülés az Országházban.  A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

Ma délelőtt Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság a választás lebonyolításáról és a jogszabályi módosítások szükségességéről beszélt.

Pálffy Ilona szerint finomítani kell az ajánlóívek rendszerén, mert a jelenlegi jogszabályok mellett nem tudják kiszűrni a csalásokat. A sorban állásokról is szót ejtett: a legzsúfoltabb szavazóhelyiségekben (elsősorban Budapest) 10-12 ezren szavaztak, ezen pedig változtatni kell. 

A választási szervek magas színvonalú és hatékony munkájának köszönhetően az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választását eredményesen, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, törvényesen bonyolították le – szögezte le Patyi András. Az NVB elnöke is az ajánlások rendszerének újragondolását szorgalmazta.

Áder János államfő beszédében hangsúlyozta: a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, hiszen ez a demokrácia alapszabálya. A jelenlegi kormány legitimációja vitán felüli, ezzel kapcsolatban hozzátette, a magas részvételi arány is ezt igazolja.

Délután megalakultak a parlamenti frakciók. Íme a frakció-vezetők listája:

  • Fidesz – Kocsis Máté
  • KNDP – Harrach Péter
  • Jobbik – Gyöngyösi Márton
  • MSZP – Tóth Bertalan
  • Párbeszéd – Szabó Tímea
  • LMP – Szél Bernadett
  • DK – Gyurcsány Ferenc

A képviselők délután megválasztották a házelnököt, Kövér Lászlót. Az újrázó házelnök az eskütételt követően elmondta, továbbra is a kiszámíthatóság fogja jellemezni munkáját. 

Jakab István és Lezsák Sándor (Fidesz), Latorcai János (KDNP), Sneider Tamás (Jobbik),
Hiller István (MSZP) Országgyűlési alelnökök lesznek, míg Hende Csaba (Fidesz) törvényalkotási alelnöki tisztséget tölti be.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás