- hirdetés -

Rengeteg érdeklődő, megannyi mosoly és néha egy-egy elmorzsolt könnycsepp. Ez jellemezte Misák Darinka könyvbemutatóját, amely kötet a Sanyi – 40 éve Down-szindrómával élni címet viseli. A nagy érdeklődés miatt pótszékeket kellett elhelyezni a teremben, de többen így is csak állva tudtak részt venni a szombat délutáni eseményen.

A legmagasabb rendű alkotás a szeretet, ezt Misák Darinka könyvén keresztül érti meg igazán az olvasó. Huszonkét éves ismeretség, jobban fogalmazva barátság adta az alapját ennek a könyvnek, amelyet május 5-én, a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban mutatott be a szerző egy kerekasztalbeszélgetés keretében. 

A szerző az OrosCafénak elmondta, a tavaly augusztusban bekövetkezett munkahelyváltás  nagy szerepet játszott a könyv létrejöttében.
– Akkor megígértem Sanyinak, hogy a negyvenedik születésnapjára írok egy kiskönyvet. Ez pedig egy tényfeltáró könyv lett, hiszen feltárja azt, hogy a felnőttek pedagógiai életkísérésén belül milyen eredményeket lehet elérni, ha gyógypedagógusi irányítás, segítség és támogatás van a támogatásra szoruló személyek mellett – nyilatkozta Misák Darinka.

Misák Darinka: Egymástól tanultunk (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, a könyv címe fontos jelentéssel bír, hiszen annak ellenére, hogy Sanyinak Down-szindrómával kell élnie, nem jelenti azt, hogy kevesebb, vagy értéktelenebb lenne embertársainál, sőt.
– Fontos azt tudni, hogy Sanyinak ez csak van, tehát ő egy fiatalember, egy nagyon értékes személy. A könyvön keresztül betekintést nyerhet az olvasó abba, hogy Sanyi hogyan tud a Down-szindrómájával együtt élni. Számomra még ismeretlen olyan tanulmány, amely felnőtt, értelmükben akadályozott személyek életkísérésével foglalkozik. Törekedtem rá, hogy Sanyit minél többször megszólaltassam  – fejtette ki a szerző.

Misák Darinka elmondta, az eltelt közös 22 év alatt kölcsönösen gazdagodtak Sanyival, sokat tanultak egymástól. Zsíros Sándortól, mindenki Sanyijától megtudtuk, nagyon sokat elért, bölcsességgel és szeretettel gazdagodott.

Dr. Varga Imre (balról): Nincs könnyű helyzetük a Down-szindrómásoknak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A könyv egyik lektora dr. Varga Imre, aki a speciális pedagógia kandidátusa a könyv üzeneteként a mássággal küzdők értékére való felhívást nevezte meg.
– Előjött a könyvből az a csodálatos dolog, hogy a szeretet hatalma milyen erős. Darinka bebizonyította a könyvével, hogy egy kölcsönös interaktív helyzetben Sándorral, Sanyival milyen csodás eredményeket tudtak elérni, és külön öröm számomra, hogy megfogalmazta azt is, hogy tanultak egymástól – mondta Varga Imre, majd hozzátette, a Down-szindrómával élők nincsenek könnyű helyzetben, annak ellenére, hogy a társadalmi tudat már változott, és elfogadóbbak az emberek.
– Egy biztos, egy Down-szindrómával élő embernek egész életét átfogó segítségre van szüksége, de ez nem jelent csökkent értékűséget. Azt jelenti, hogy egy picivel másabbak, én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy ez a normális emberi lény másik változata sok-sok olyan értékkel, melyek csak rájuk jellemző – nyilatkozta a könyv lektora.

A könyvbemutató Sanyi életének állomásaiból válogatott képek vetítésével kezdődött, majd egy közvetlen beszélgetéssel folytatódott. A bemutató végén Misák Darinka és Sanyi dedikálták a megjelent kiskönyvet. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.