- hirdetés -

Harmincötödik alkalommal rendezte meg az Orosháza Városi Modellező és Sport Klub az Alföld kupa nemzetközi hajómodell versenyt. Hat, ország, több mint 50 versenyzője, hetven hajóval küzdött egymással szombaton és vasárnap Gyopárosfürdőn.

Nagyobb távolságból, mintha egy feldühödött darázsraj hangját hallanánk. Közelebbről már sokkal keményebb volt a hangja a Gyopárosi középső tavat három napra elfoglaló hajómodelleknek. A 35. Alföld kupa edzéseit péntek délután tartották, elődöntőit szombaton, míg a kategóriák döntőit vasárnap vívták a versenyzők. A külföldről érkezett kiválóságok mellett itt volt a teljes magyar élmezőny, hisz sok éve már az orosházi erőpróba a Magyar bajnoki idény első versenye. A négy kategóriában FSR-V 3.5, 7.5, 15, 27 rendezték a finálékat vasárnap. A döntők kezdete előtt a legavatottabbat, Berta András többszörös Európa- és világbajnokot kérdeztük a versenyről.

Nem segít a szél

 – A versenyt az Orosházán megszokott magas színvonalon szervezték meg Nóbik Gyuláék. Tetszik, hogy sokan vagyunk, hisz az idei, rekordszámú nevezésnek számít. Gyopáros ideális helyszíne a hajómodell versenyeknek, mint az az eddigi Alföld kupákon, vagy akár a tavalyi Európa bajnokságon is megtapasztalhattuk. Idén is olajozottan zajlik a verseny, csak ez a kemény észak-keleti szél nem segít, bár ez még azt hiszem kezelhető – mondta el kérdésünkre a háromszoros világbajnok.

A tizenötösök birkóznak a széllel és a hullámokkal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Berta Andrástól megtudtuk még, hogy az Európa liga versenysorozatának első állomását Olaszországban megnyerte. A következő forduló Szlovéniában lesz, de az év legfontosabb versenye a franciaországi világbajnokság lesz augusztusban. Most minden versenyt, így az Alföld kupát is ennek rendel alá. Teszteli a hajók különböző beállításait különböző víz,-és időjárási körülmények között.

Sikeres elődöntős szereplés

Az elődöntők jól sikerültek a magyar csapat tagjainak. A 3.5 és a 7.5 köbcentis géposztályban Berta András első helyen jutott a döntőbe, de a 15-ösök közt is magyar volt az élen, Tarr Tamás révén. Ugyancsak előkelő helyen jutott döntőbe a hét és feles és a tizenötös kategóriában is az orosháziak kiválósága, Nóbik Gyula, aki a szervezés mellett természetesen idén sem hagyta ki a versenyzést.

Részletes eredmények: 

FSR-V 3,5 cm:

1. Kápolnai Attila 79 kör Baja

2. Rácz Roland 78 kör Ausztria

3. Krausz János 78 kör BME

FSR-V 7,5 cm:

1. Berta András 88 kör BME

2. Rácz Roland 87 kör Ausztria

3. Plamen Zdravkov 81 kör Bulgária

7. Nóbik Gyula 70 kör Orosháza

FSR-V 15 cm:

1. Szűcs Norbert 90 kör Orosháza (új pályarekord)

2. Plamen Zdravkov 89 kör Bulgária

3. Jozef Durda 87 kör Szlovákia

FSR-V 27 cm:

1. Plamen Zdravkov 87 kör Bulgária

2. Kápolnai Attila 86 kör Baja

3. Soós Vince 82 kör BME

4. Szűcs Norbert 77 kör Orosháza

Csapat eredmények:

1. Baja (Kápolnai Attila, Tarr Tamás, Ódor István) 160 kör

2. Szlovákia (Szabados Lubomir, Lenka Zvalova, Jozsef Durda) 156 kör

3. BME (Berta András, Rácz Balázs, Spiller László) 150 kör

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.