- hirdetés -

Szükséghelyzeti engedélyeket adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) több rovarölő csávázószerre, repce, kukorica és napraforgó vetőmag csávázására és vetésére. 

A Cruiser OSR 322 FS, Cruiser 350 FS, Poncho 600 FS, Ellado és a Nuprid 600 FS Red rovarölő csávázószerekre adott ki engedélyeket a NÉBIH.

A rovarölő szerekre adott engedélyek a méhészetet is érintik. Az említett készítményekkel történő csávázás a jelenlegi tudományos eredmények ismeretében ugyan nem jelent elfogadhatatlan kockázatot a méhek számára, ha a méhcsaládok kedvező egészségügyi állapotban vannak. Fontos szempont még, hogy a kezelt kultúráknál a méhek röpkörzetén belül folyó növényvédelmi tevékenységek során a kezelések az engedélyokiratokban foglalt utasítások szigorú betartása szerint valósulnak meg.

A vizsgálatok során viszont a méhekre ártalmatlan tulajdonságot sem sikerült igazolni. A neonikotinoidok használatának mintegy másfél évtizedes hazai tapasztalatai alapján a repce, a napraforgó és a kukorica csávázása esetében nem okozott kimutatható károsodást a méheken. Ezeknek a növényeknek az esetében kisebb a valószínűsége és gyakorisága a méhekre kockázatos permetezőszerek használatának.

A döntés a méhészek kezében van, a fenti szempontokat figyelembe véve dönthetnek, hogy a csávázószerrel kezelt virágzó állományokban a méhek letelepítésével vagy távoltartásával szeretnék folytatni az éves méhészeti tevékenységüket.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.