- hirdetés -

Május elsején elindult az országos jégkármérséklő rendszer, amivel a magyar mezőgazdaság évi több tízmilliárd forintot takarít meg. Az Európai Unióban egyedülálló, országos lefedettséget biztosító rendszer megóvja a gazdákat a jégverés okozta károktól.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy országszerte 984 generátort telepítettek, amelyek ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, megelőzve ezzel a jégesőket és azzal a jégkárokat is. Az üzemeltetésre fordított évi másfél milliárdot a Nemzeti Agrár Kamara (NAK) az országos kárenyhítési alapból finanszírozza, így a gazdáknak nem jelent többlet kiadást.

Hogyan lesz a jégeső és mit tehetünk

Ha egy felhő pont a kellő magasságban van, és ott pont a kellő hőmérséklet uralkodik, akkor a párából kicsapódó vízcseppeknek van idejük megfagyni, és nem is olvadnak el, mire leesnek a földre: ez a jégeső. Ebbe a folyamatba úgy tudunk beleavatkozni, hogy a felhőbe beleszórunk valami anyagot, ami felturbózza a jégkristályok képződésének sebességét. Az eredmény: sokkal több, de kisebb jégdarab, amelyek szépen visszaolvadnak vízzé, mire a földfelszínig érnek. Erre jelen tudásunk szerint az ezüst-jodid a legalkalmasabb anyag.

Ilyen jégtől reméljük, már nem kell tartanunk (Fotó: Kovács Péter)

Huszonöt év teszt

Három dunántúli megyében – Somogyban, Baranyában és Tolnában – már működik egy 143 generátorból álló hálózat, a Nefela, amely része az országos rendszernek is, sőt az országos rendszer mintájául szolgál, és a statisztikák szerint egész jól végzi a dolgát. Nem repülőkkel vagy rakétákkal működik, hanem párologtató állomásokkal, és így dolgozik az országos rendszer is. Ez jóval olcsóbb megoldás, arra a jelenségre alapoz, hogy a zivatarfelhők a kialakulásuk közben felszippantják a felszín közeléből a meleg, nedves levegőt.

Az országos jégkármérséklő rendszer hatékony működése az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) támogatásával, az általuk biztosított riasztások indításával valósulhat meg. Az országban kiépített, nagyjából ezer generátorállomás, a meteorológiai szolgálat riasztására a jégeső érkezése előtt 2-3 órával elkezdi az ezüst-jodid oldat párologtatását, és innentől a fizika már teszi a magáét, és a jég víz formájában esik le. 

Kevés vegyszer, nagy haszon

A baranyai tapasztalatok szerint a védekezésre fordított minden forint, 33 forintnyi kártól óvja meg a helyi mezőgazdaságot. Ha ez az arány országos szinten is megmarad, azzal alsó hangon tízmilliárdos nagyságrendű lesz a nyereség, és akkor még nem beszéltünk a jégverések okozta károk elmaradásáról autóknál, lakóépületeknél vagy a kockázat csökkenése miatt csökkenő biztosítási díjakról. Egy párologtató állomásról óránként egy liter ezüst-jodid oldat kerül a levegőbe, ami nem sokkal több, mint egy nagyobb teljesítményű otthoni párásító készülék kapacitása. Viszont odafenn a légkörben nagyon kis mennyiségű hatóanyag is hatalmas változásokat képes elérni. Az esővel visszahulló vegyszer annyira elenyésző mennyiség, hogy semmiféle káros hatást nem jelent.

A manuális működtetésű berendezések egyike (Fotó:NAK)

Békés megyében

A telepített 984 generátorból Békés megyébe hatvanhárom került. Ebből 17 automata, talajgenerátoros, a többi pedig manuális működtetésű. A NAK Békés megyei igazgatóságától azt is megtudtuk, hogy minden egységhez sikerült generátor kezelőt találni, akik az éles indulás előtt elvégezték a szükséges képzést, így az elsejei indulás az országoshoz hasonlóan, probléma mentesen megtörtént.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.