- hirdetés -

Több mint ezren vonultak végig fáklyával a kezükben a belvárosban hétfő este. Az orosházi agrárszocialista megmozdulás 127. évfordulója tiszteletére a volt könyvtár előtt megemlékezést és koszorúzást tartottak.

Ha április 30-a, akkor fáklyás felvonulás, amely már több évtizede szerves része Orosháza életének.

Ahogy az lenni szokott, a felvonulás előtt a Magyar Szocialista Párt Orosházi Szervezete tartott rendezvényt a Dózsa György utcán a könyvtár – az egykori szolgabíróság– régi épületénél. Itt verték szét a katonák és csendőrök 1891. május 1-jén a békésen tüntető tömeget, amely csupán az elkobzott mozgalmi zászlaját akarta visszakapni. Ez a lobogó a városban jelkép lett, a szabadság és a kitartás jelképe. (Aki kíváncsi, hogy mire is emlékezünk ilyenkor, kattintson ide és részletesen megtudhatja korábbi videónkból).

Idén dr. Köteles Lajos kandidátus, társadalomkutató mondott beszédet, aki először Féja Géza a Viharsarok című szociográfiájából idézett, majd a 127 évvel ezelőtt történtekre emlékeztetett.

– Az agrárszocializmus messze több volt annál, mint különböző zendülések. A földparcellázás, a munkaadók érdekeit védő törvények eltörlése, az egészségügy államosítása, az adósságcsapdában élő parasztság hitelviszonyainak rendezése, oktatás és kultúra lehetőségeinek elérése, az államhatalom demokratizálása. Mind ennek a mozgalomnak a követelése, melyek messze túlléptek a polgári demokrácia határain. Elérték, hogy a helyi politikában a népnek szava lett, ami az országos politikára is hatással volt – fogalmazott.

Az 1891-es eseményeknek az országos politikára is hatása volt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A szónok párhuzamot vont a mai közhangulat és az akkori követelések között. A rendszerváltásról elmondta, hogy nem hozott több igazságot és szabadságot teremtő erőt. Szerinte az ebből származó problémák megakadályozzák, hogy az ország a jövő felé forduljon, majd taglalta az április 8-ai választási történéseket is.

– Nem nyertünk, mert későn hittük el, egy, az élet minden területét uraló rendszert kell legyőzni. Győzelemre csak olyan társadalmi erőteret létrehozó pártnak van esélye, amely nem a pártok közötti megállapodásra, hanem elsősorban a társadalom átfogó érdekközösségére épül. Ehhez olyan összefogásra van szükség, mint amilyen a rendszerváltáskor volt. Tanulnunk kell a múlt hibájából és folytatnunk kell a nemzet felemelését – húzta alá Köteles Lajos.

A beszéd után az MSZP képviselői, és a Munkáspárt tagjai is koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

Hálásak a környékbeli vállalkozóknak

Fetser János a szocialista párt helyi elnöke folytatta a beszédek sorát. Kifejtette, hogy idén kevésnek tűnt az erő, amivel a pártjuk rendelkezik a rendezvény megszervezéséhez. Mint mondta úgy tervezték, a piactérre érve befejeződik a rendezvény, de a helyi és környékbeli vállalkozók segítségének köszönhetően nem így történt.

– 1992 óta nem kapunk támogatást a város részéről. Nekünk már nincs erőnk a felmerülő költségeket rendezni. Köszönjük szépen mindenkinek pártállástól függetlenül, aki úgy gondolta, hogy ez egy közös ügy. Orosháziként, környékbeliként büszkék lehetünk arra, hogy egy estét együtt tölthetünk – mondta az egykori polgármester.

A fáklyás menet után a szokásos utcabál vette kezedetét (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A Dózsa György utcán eközben már jelentős számban – több mint ezren – gyülekeztek az emberek, majd az MSZP-s politikusok felvezetésével elindult a menet a Győry Vilmos téren és a Kossuth utcán át a Könd utcai piactérig, ahol idén – a környékbeli vállalkozóknak – is köszönhetően utcabál és retrodisco várta az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.