- hirdetés -

A XIX. Gyulai Pálinkafesztivál alkalmából, immáron hagyományőrző módon, átadták Békés Megye Pálinkája díjat. A díjat Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke adta át, aki rámutatott, az elismerés nem csak eszmei, de üzleti értéket is jelent a bajnok pálinkafőzdének.

Április 27-e és 30-a között rendezik meg XIX. Gyulai Pálinkafesztivált. Ennek alkalmából találkoznak az ország legnagyobb pálinkafőzői, hogy megmérettessék termékeiket a fürdőváros pálinkaversenyén. Idén 850 különböző italt neveztek be a Brillante Pálinka és Párlatversenyre, amelyet a szakmai zsűrinek két nap alatt kellett értékelnie. A díjátadó ünnepséget április 28-án tartották a Gyulai Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A gyulai rendezvényen megjelent V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Éder Tamás, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke, dr. Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a pálinka a legismertebb italunk, amit jól mutat, hogy manapság a legelegánsabb étterem polcain is megtalálható. A gyulai fesztivál a kezdetektől erősítette a pálinka elismertségét.

V. Németh Zsolt államtitkár – aki egyben a verseny fővédnöke – úgy fogalmazott, a pálinka egy korty tradíció: a pálinka több száz éves hagyományt éltet, tekintettel van a múltra, a pálinkakészítés tradíciójára, de ugyanakkor fejlődik is.

Lovassy György versenyigazgató elmondta, a Brillante Pálinka és Párlatversenyen 850 mintát kellett értékelniük, amiből 104 kapott arany, 171 ezüst és 257 bronz minősítést. Az italokat két nap alatt, egy 24 fős szakmai zsűri értékelte. Egyszerre öt zsűritag kóstolt, akik nem ismerték a pálinkák előállítóit, a minősítésekhez pedig legalább három embernek kellett egyetértenie.

Végül átadták a díjakat. A tuzséri Gyümölcspárlat Bt. nyerte el a legjobb kereskedelmi főzde címet, és a tuzséri főzde jonatánalma-pálinkája érdemelte ki legjobb kereskedelmi pálinka díját is. A legeredményesebb bérfőzde címet idén a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. kapta, a legeredményesebb bérfőzető a gyulai Cseke János, magánfőző pedig a kaposvári Kaszás Hajnalka lett.

A díjkiosztón átadták a Békés Megyei Önkormányzat által 2015-ben alapított, Békés megye pálinkája díjat is. Idén négy kereskedelmi főzde nevezett, a győztes a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern vadcseresznye-pálinkája lett.

Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy a Békés megyei pálinkákat népszerűsítsék. Az elmúlt négy esztendőben érzékelhető volt, hogy a megye pálinkája elismerés üzletileg is megéri a tulajdonosoknak, hiszen nagy érdeklődés övezi a nyertes italt.

A Békés Megyei Önkormányzat vállalja, hogy egy éven keresztül kétfajta kiszerelésben, kizárólag a bajnok főzdétől, a Gyulai Pálinka Manufaktúra vadcseresznye-pálinkáját vásárolja meg ajándékozási célra, illetve ugyanezt javasolja a megye összes települési önkormányzatának is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.