- hirdetés -

Közel két hónap alatt 17 alkalommal ült össze Békés megyei 04 Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB). Ez idő alatt 82 döntést hozott a hét tagú bizottság.

A Békés megyei 4. OEVB megválasztott tagjainak eskütételére, majd az alakuló ülésre 2018. február 5. napján került sor. A bizottság tagjainak száma a jelölő szervezetek delegálásainak eredményeként 7 főre növekedett (delegáló pártok: Fidesz, Jobbik, Magyar Munkáspárt, MSZP-Párbeszéd).

A választás előkészítése és lebonyolítása időszakában a Bizottság 17 ülést tartott és 82 döntést hozott. A jelöltállítással összefüggésben 31 nyilvántartásba vételre és 11 elutasításra került sor. A bizottság 10 benyújtott kifogás tárgyában döntött, melyek közül 2 esetben került sor érdemi vizsgálat nélküli elutasításra, 3 esetben nem került sor választási jogsértés megállapítására, míg öt esetben a Bizottság megállapította a jogsértést és jogkövetkezményeket alkalmazott.

Az OEVB határozatai ellen 31 fellebbezés érkezett, a Nemzeti Választási Bizottság 2 esetben a jogorvoslati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, 7 esetben megváltoztatta az OEVB első fokú határozatát, míg a többi esetben helybenhagyta azt.

Bírósági felülvizsgálat iránti kérelem 5 ügyben érkezett, melyből 3 esetben érdemi vizsgálat nélküli elutasítással, 2 esetben a másodfokú határozat helybenhagyásával zárult.

Az országgyűlési képviselőválasztás a jogszabályi előírásoknak megfelelően lezajlott. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 72.644 fő volt, mely az átjelentkező és a külképviseleten szavazók számával együtt 75.391 főre emelkedett. A szavazóként megjelent választópolgárok száma 50.184 fő, így a részvétel választókerületünkben 66,6 százalékos volt.

A leadott érvényes szavazólapok száma 49.395 darab, melyből Simonka György a FIDESZ-KDNP jelöltje az érvényes szavazatok 43,15 százalékát szerezte meg, mellyel Ő a Békés megyei 04. országgyűlési egyéni választókerület képviselője.

A Békés megyei 4. számú Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke dr. Domonkos István volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.