- hirdetés -

Bejárta a világot, főzött Ausztriában és Costa Ricán, Orosházán és Budapesten. Most ismét hazalátogat, hogy április 27-én beüljön az Alma a fájától… elnevezésű beszélgetős sorozat egyik székébe, és meséljen önmagáról, főzésről, kalandokról, kihívásokról.

Kicsi gyermekkorától a konyha bűvöletében él, családjában természetes volt, hogy mindenki főz a nagypapától elkezdve az édesanyjáig. Kezdettől tudta, ezzel szeretne foglalkozni.
– Amikor eljött a pályaválasztás, mentem Hódmezővásárhelyre a vendéglátóipari szakközépiskolába. Ezt követően ugyan megfordult a fejemben, hogy történész legyek, de ez sem vonzott annyira, mint a szakácsmesterség – mesél a számára magától értetődő kezdetekről Litauszki Zsolt.

Innentől, ha lehet még inkább célirányosan haladt előre a pályán. Főzött a diákélelmezésen, az egyik orosházi ételbárban, majd a fertőrákosi Ráspi jött a sorban, utána pedig 10 év Ausztria. Hazatérésekor a legendás Maligán étterem üzemeltetője, később a Zsidai-család éttermeinek tanácsadója, kreatív séfje lett. Ezután gondolt egy merészet és családostól elköltözött Costa Ricára.
– Gyakorlatilag a dzsungel közepén főztem, ahol jelen pillanatban a legnagyobb bőséggel állnak rendelkezésre az alapanyagok, az illatok és az ízek. Egy új iskola volt ez számomra, rengeteg mindent tanultam – beszél most is érezhető lelkesedéssel a közép-amerikai kalandról.

Zsolt főztjeiről pedig a világ leghíresebb milliárdos családja, a Rockefellerek tudnának beszélni, hiszen többször is ellátogattak abba az étterembe, amelyet ő vezetett Uvitában.

Hiába volt azonban a remek közeg, hazavágytak és két után visszatértek Magyarországra, Zsolt pedig az egyik legrégebbi, legszínvonalasabb hazai étteremben, a Gundel élén folytatja.
– Ez a hely azóta az újításról szól, hogy 1910-ben átvette a Gundel-család. Miután a fiatalabb Gundel bejárta Európa kiváló konyháit és hazatért, hozott magával néhány francia szakácsot, ők kezdték le a magyar konyha megújítását, teljesen új szelet hozva a gasztronómiába. Eközben viszont a hagyományt is őrizték. Épp ezért olyan kihívás ez, amibe örömmel vágtam bele – mesél jelenlegi munkájáról.

Az Alma a fájától… almafájaként bizonyára néhány kulisszatitokba is beavatja majd a közönséget április 27-én este hat órától.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.