- hirdetés -

Ünnepi rendezvényen elrajtolt az orosházi Osztrák Hét április 23-án, a Táncsics Mihály gimnázium aulájában. Az esemény díszvendége Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet volt.

A megnyitó ünnepségre óvodások és táncsicsos diákok zenés és irodalmi műsorral készültek, illetve beszédet mondott dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Kulcsár László, a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat, rotációban minden évben megszervezi kulturális hetét, amelyen német nyelvterületű országok kapják a főszerepet. 2018-ban a szomszédos Ausztria következett. A mintegy 10 millió lélekszámú ország kilenc tartományból áll, hosszas – Magyarországgal is közös – történelemmel bír és erős kulturális-, nemzeti hagyományok jellemzik a hegyvidékekkel tarkított országot. 

Az osztrák hét keretében különböző ismeretterjesztő és kulturális programokkal készült a Német Nemzetéségi Önkormányzat.  Dr. Abonyi Lajos, a szervezet elnöke elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy a hosszas szervezési munkálatok után sikerült egy három napos programtervet készíteni Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövetnek. Habár a diplomaták látogatása nem ismeretlen Orosházán – több alkalommal jártak nagykövetek a városban a német kulturális hetek keretében -, de az idei alkalmat mégis különlegesnek tartja dr. Abonyi Lajos. Mint kifejtette, Békés megyében ők a legaktívabban ténykedő Német Nemzetiségi Önkormányzat, amelyet jól bizonyít, hogy az ő közreműködésüknek köszönhetően, az osztrák nagykövet Békéscsabára és Gyulára is ellátogat.

Az orosházi osztrák héttel elsősorban az a céljuk, hogy a fiatalok valamilyen formában kapcsolatba kerüljenek az osztrák héttel. Dr. Abonyi Lajos reményét fejezte ki, hogy a megszerzett tudást a későbbiekben hasznosítani tudják a diákok. Azt is elmondta, hogy partnerségben vannak dél-tiroli, osztrák és német városokkal, ahova az orosházi fiatalok is ellátogatnak.

Az Eötvös József Katolikus Óvoda és Táncsics Mihály gimnázium német nyelvű produkcióit hosszas tapssal méltatta a közönség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elisabeth Ellison-Kramer, magyarországi osztrák nagykövete az OrosCafénak elmondta, az osztrák hét és az osztrák származású Harruckern családra való megemlékezés miatt érkezett Orosházára. Ennek alkalmából találkozott Dávid Zoltán polgármesterrel, valamint dr. Abonyi Lajossal, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnökével. Emellett hétfő délután ellátogatott az Orosházi SOS Gyermekfaluba. A szervezetet Ausztriában alapították és már egy világszerte ismert kezdeményezéssé nőtte ki magát, ezért nagyon örül, hogy itt is van a hátrányos helyzetű gyermekek ellátására specializálódott intézmény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.