- hirdetés -

A munka, a kenyér tisztelete, és a tudás a mi örökségünk – mondta Dávid Zoltán polgármester a településalapítás 274. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen az evangélikus templomban. Az eseményen a hagyományoknak megfelelően kitüntetéseket is átadtak.

Nem véletlen a helyszín, hiszen Zombáról idetelepült őseink szinte csak hitüket, és az azt szimbolizáló harangot hozták magukkal. Utóbbit hosszú ideje az evangélikus templom őrzi, amelyben évről-évre összegyűlnek az ünneplők, hogy köszöntsék a születésnapos Orosházát.

Mint Dávid Zoltán emlékeztetett, ismét eltelt egy esztendő, mi pedig megállunk, hogy a rohanó hétköznapokat felváltsa egy kis időre az ünnep magasztossága.
– Kevés település mondhatja el magáról, hogy pontos dátumhoz köthető létrejötte. Mi e kevesek közé tartozunk. Ma, április 24-én Orosháza 274 éves. Ezen a napon érkeztek meg az orosházi pusztára Zombáról elűzött eleink, akik kitartottak hitük és meggyőződésük mellett – fogalmazott a városvezető.

A zombai harang évszázadok óta a város jelképe (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Követték Isten akaratát, és hátrahagyva falujukat, számos viszontagságot legyőzve 1744-ben eljutottak a török és tatár dúlást elszenvedő alföldi rónákra.
– Aztán egy árva körtefa árnyékában megfogadták, hogy itt bizony új otthont építenek maguknak és gyermekeiknek. Hogy szavukat betartották, azt a mai Orosháza és mi magunk bizonyíthatjuk – emelte ki Dávid Zoltán.

Méltatta Harruckern János bárót és fiát Harruckern Ferencet, akik benépesítették a megyét szervezett településekkel, és megalapozták a térség további fejlődését a gazdaság újraszervezésével. Emellett szabad vallásgyakorlást biztosítottak, és lemondtak az adók pénzbeli fizetéséről.

Az erős alapok pedig ma is fennállnak, hangsúlyozta a polgármester hozzátéve, napjainkban is a legjobb tudás és szándék vezet valamennyi orosházit. Lehet véleménykülönbség, a várost azonban mindannyian szeretjük, és a javát akarjuk – jelentette ki.

A munka, a kenyér tisztelete, a tudás a legfőbb örökségünk – mondta Dávid Zoltán (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az évfordulóról szólva elmondta, az nem csupán emlékezés, hitvallás is. A múltban gyökerező jelen építése, és a jövő megalapozása iránti közös tenni akarás, a közös elkötelezettség tanúságtétele.
– Sehol a világon nem lehet olyan kenyeret enni, mint nálunk. A kenyérsütés annak idején majdnem rituális volt. A kemény fizikai munkával megsütött cipó aljára keresztet rajzoltak, mielőtt megszegték. Becsülete volt a kenyérnek. tápláléka volt testnek és léleknek egyaránt.

Ezt hozták magukkal eleink, ezt adták tovább gyermekeiknek, ez a mi örökségünk. A munka, a kenyér tisztelete. És a tudás tisztelete, hiszen az evangélikus iskoláztatás már abban az esztendőben elkezdődött Dénes Sándor iskolamester vezetésével, amikor megérkeztek a pusztaságba – elevenítette fel a múltat Dávid Zoltán.

Végezetül köszönetet mondott azon orosháziaknak, akik az élen járva példát mutatnak, felnézhetünk és büszkék lehetünk rájuk. A városvezető arra kérte őket, a jövőben is ilyen hittel és akarással tevékenykedjenek a város minden lakójáért.

A beszédet követően a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakközépiskolájának tanulói idézték fel Orosháza múltját. Összeállításukban az újratelepítés előtti időktől indultak, és egyebek mellett szóltak a 16-17. század történéseiről, a területet birtokló családokról, a másfél évszázados elnéptelenedésről.

Tizenkilenc kitüntetett

A fiatalok műsora után a hagyományokhoz híven átadták a kitüntetéseket. „Orosháza Városért” elismerésben hárman részesültek: Alzubi Ali, az Orosházi Kórház sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa, Dér István mélyépítő technikus és Makuláné Gulicska Valéria, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatóhelyettese.

A díjazottak (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

További díjazottak

„Orosháza Város sportjáért” elismerő cím
    Dancsó Attila
    Csizmadia Imre
    Kulik Ferenc
    Szikora Attila

„Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért” elismerő cím
    Győri András
    Kőrösi László posthumus

„Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért” elismerő cím
    Dr. Krajczár István
    Dr. Soós Tibor

„Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért” elismerő cím
    Kiss János
    Majsai Zoltán

„Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj” elismerő cím
    Szél Anna

„Orosháza Közszolgálatáért Díj” elismerő cím
    Köztisztviselő részére elismerő cím: Kovács György
    Állami tisztviselő részére elismerő cím: Szemenyei Gyöngyi
    Pedagógus részére elismerő cím: Losonczi István
    Közalkalmazott részére elismerő cím: Tarjánné Kósa Rita
    Munka Törvénykönyves részére elismerő cím: Perjés Ferenc

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.