- hirdetés -

Orosháza önkormányzata rendszeresen biztosítja a lakosság részére az elektronikai hulladék és sütőzsiradék ingyenes elhelyezésének lehetőségét és megszervezi ezek összegyűjtését. A soron következő tavaszi gyűjtést hétfőn rendezték.

Az önkormányzat fontos feladatának tekinti, hogy rendszeresen megszervezze ezeket az akciókat, hisz az itt elhelyezett gépek már biztosan nem a kukák, konténerek mellett kötnek ki, vagy ami még rosszabb, valamilyen illegális lerakóban az árok partján.

Reggel nyolctól a zárásig szinte folyamatosan érkeztek az orosháziak, hogy elavult, tönkre ment elektromos háztartási gépeiket, összegyűlt sütőzsiradékaikat lerakják a városháza udvarán. Autók csomagtartójából, utánfutókról kerültek ki sorra a televíziók, számítógép monitorok, mosógépek, porszívók, hűtők, fagyasztó ládák, de voltak akik kézikocsin, vagy egyszerűen a kerékpár csomagtartóján hozták a használaton kívüli kisgépeket, az összegyűjtött étolajat, zsírt. Néhány közület teli furgonnal érkezett és hozta el évek során leselejtezett gépeit. Délután négyre már kis túlzással heggyé nőtt az udvaron a TV-k, monitorok, mikrosütők, porszívók halma és megteltek az olajos hordók is.

Fényképünkön még csak a kora délutáni mennyiség látható (Fotó: Kecskméti Krisztina)

Széplaki Dóra környezetvédelmi ügyintézőtől kértünk tájékoztatást az összegyűjtött elektronikai hulladék, illetve a sütőzsiradék további sorsáról.

– Szerencsére elmondhatjuk, hogy Orosházán is egyre környezettudatosabban élnek az emberek. Ez a mostani gyűjtésben összeszedett hulladékhalom és az egyre több sütőzsiradék is ezt mutatja. Az Önkormányzat az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. és a BIOFILTER Zrt. segítségével teszi lehetővé a város lakói számára a fenti hulladékok ingyenes elhelyezését. A két cég elszállítja és újrahasznosítja, illetve ártalmatlanítja a veszélyes hulladéknak számító gépeket, olajat, zsírt. Az összegyűlt olajat finomítják és kozmetikai alapanyagot, illetve bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Az e-hulladék esetében a hasznosítható alkatrészeket beolvasztják és újrahasznosításra továbbértékesítik, a nem hasznosítható részeket külön szelektálják anyaguk szerint és ártalmatlanítják. A legfontosabb azonban az, hogy az itt összegyűlt veszélyes hulladék már biztosan nem fogja a környezetünket szennyezni – tette hozzá Széplaki Dóra.

Az önkormányzat tavaszi akciója sikerrel zárult, hisz több, mint nyolc tonna elektronikai hulladékot és minden eddigit meghaladó, több, mint ezer liter sütőzsiradékot szállítanak el a két cég szakemberei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.