- hirdetés -

Az Orosháza alapításának 274. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként nyílt kiállítás a Nagy Gyula Területi Múzeumban a világjáró fotós, Krausz Imre életéről.

Egészen páratlan életút történetét hallhatták azok, akik április 20-án a Nagy Gyula Területi Múzeumba látogattak a legendás fotós, Krausz Imre emlékkiállítására. A két és fél éve elhunyt fotós ugyanis képei és utazásai révén gazdag örökséget hagyott az utókornak. Születésének 95-ik évfordulója alkalmából kiállítás formájában is megtekinthető ez a gazdag élettörténet.

– Ez az Orosházi Ipartörténeti és Művészettörténeti Alapítvány negyedik kiállítása. Az apropója, hogy még két éve az alapítvány Krausz Imre örökösétől, aki szeretne névtelenül maradni, átvette azt a hagyatéki részt, amit a művész már nem adományozott a Nemzeti Múzeumnak. A fotók mellett az utazásokért is oda volt, rengeteg kiállítást lehetne rendezni az anyagaiból, ezúttal azonban a munkája helyett inkább az életút kap hangsúlyt, hiszen így tudjuk megmutatni, milyen kivételes ember volt ő – mondta Jusztin Balázs, az esemény házigazdája.

A kiállítást Fehér Béla, fotográfus nyitotta meg. Részletesen ismertette a mindenki által csak Kiskrauszként emlegetett Krausz Imre kalandos életét.

Szinte mindenkinek volt egy kedves története a legendás fotósról (Fotó: Pirer Kata)

Utazásai során az igazi áttörést az 1964-es Tokióban rendezett nyári olimpiai játékok jelentették. Saját maga intézte szállásait és időbeosztását, hogy a fotózás mellett a város nevezetességeit is láthassa. Az olimpia ezután is jelentős részt töltött be életében, hiszen az 1992-es barcelonai játékokkal bezárólag nyolc helyszínre is elutazott. Tapasztalatairól többször tartott előadásokat, melynek honoráriumait mindig későbbi utazásaira fordította.

Ugyan Európában is sok helyre eljutott, a legjobban mégis Ázsia vonzotta: India, Nepálban és Kínában is járt, sőt egyik példaképe, Kőrösi Csoma Sándor sírját is meglátogatta Tibetben.

– Mondtam neki, hogyha csak annyit mentél volna, mint a kortársaid, akkor is kétszer annyit kellett volna lépned. Ez a 130 centis kisember azonban a legendás 33-as méretű cipőjében öt kontinens csaknem száz országába jutott el – hangzott el Fehér Béla beszámolójából.
Ezen kívül a vendégek közül is többen kértek szót, szinte mindenkinek volt egy kedves története Krausz Imréről.

A kiállítás június 9-ig lesz megtekinthető a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.