- hirdetés -

Mozgalmas péntekkel folytatódott a Táncsics Mihály Gimnázium 85 éves jubileumát ünneplő programsorozat. Délelőtt bemutatták az intézmény történetét feldolgozó könyvet, majd átadták a városi médiával közösen létrehozott „Média pubot”.

Ismét érdeklődőkkel telt meg a gimnázium aulája, amely ezúttal könyvbemutatónak adott otthont. Az „A schola pro urbe”, vagyis „Az iskolától a városnak” program keretében Blahó János igazgató bemutatta a Táncsics történetét az 1933-as megalapítástól napjainkig feldolgozó kötetet.

Egyebek mellett megtalálható benne a névadó életútja, egy arcképcsarnok, valamint a részletes, fényképekkel, korabeli dokumentumokkal kiegészített iskolatörténet.
– Az 1744-es iskolaalapítási törekvésektől napjainkig, több egységen keresztül részletezzük, hogyan alakult a Táncsics sorsa. Emellett bemutatjuk a munkaközösségeket, mint tehetséggondozó műhelyeket szintén kronológiai sorrendben az 1996-tól mostanáig tartó időszakra fókuszálva – sorolta a fejezetek tartalmát az intézményvezető.

Blahó János, a gimnázium igazgatója bemutatta az iskola történetét feldolgozó kötetet (Fotó: Rosta Tibor)

A legek is külön fejezetet kaptak a könyvben, például ki nyert országos tanulmányi versenyt, ki volt országos bajnok valamilyen sportágban, ki ért el nemzetközi sikereket. Az ezeket eredményező iskolai innovációk szintén megjelennek a könyvben.
– Nagyon fontos még az iskolai ethosz, annak a légkörnek a jelenléte és kialakulása, amely 1933-tól ezekig a pillanatokig jellemzi az iskolát. Aki ünnepségeken részt vett korábban és most is, érzékeli mindazt az eltökéltséget és mindazt a különleges bizsergést, ami belülről fakad, hiszen a generációk találkozó szentélye egyrészt ez a zsibongó, másrészt ez az iskola – fogalmazott a könyv kapcsán Blahó János.

A kötetet az öregdiákok levelei, illetve az őket tömörítő Vinculum Baráti Kör történései, valamint az iskola alapítványainak leírása és a díjazottak névsora zárja.
– Nagyon bízom benne, hogy aki olvassa, érzi majd, hogy lelke van. Összekapcsolja a teret és az időt, a generációkat. Azzal a céllal alkottuk meg, hogy az értékeinket bemutassuk, és azoknak értékhordozóknak, akik itt a Táncsicsban dolgoznak, dolgoztak tanárként vagy diákként valamilyen módon köszönetet mondjunk, valamint magunkra nyissunk egy ablakot a világ számára – emelte ki az igazgató.

A gimnázium és a városi média együttműködésében létrejött olvasósarok nem csupán egy díszlet, szeretnék azt élettel is megtölteni (Fotó: Rosta Tibor)

A megjelenést számos gazdálkodó szervezet és négymillió forinttal az önkormányzat is támogatta. Utóbbi képviseletében Bojtor István alpolgármester vette át a tiszteletpéldányt, és köszönte meg az intézménynek a várost gazdagító színvonalas munkát.

A délelőtti programok sora ezzel nem ért véget, a könyvbemutató után Blahó János és Nánási János, az helyi média cégvezető-főszerkesztője hivatalosan is átadta a napokkal ezelőtt elkészült „Média pubot” a fiataloknak.

Nánási János elmondta, a gimnázium és a városi média együttműködésében létrejött olvasósarok nem csupán egy díszlet, szeretnék azt élettel is megtölteni.
– Tervezzük, hogy itt készítünk beszélgető műsorokat. Szeretnénk bevonni a munkába azokat a diákokat, akik itt tanulnak az intézményben, de azokat is, akik már máshol folytatták a tanulmányait. Velük együtt gondolkodva felajánljuk nekik a lehetőséget, hogy az orosházi média felületein megjelenjenek, a munkában részt vegyenek – ismertette a terveket a cégvezető.

A fiatalok birtokba vették az olvasósarkot (Fotó: Rosta Tibor)

A gimnázium médiastúdiósai a szalag átvágását követően azonnal birtokba is vették a pubot, és örömmel üdvözölték az elképzelést.
– Szerintem ez nagyon jó kezdeményezés, hiszen sokszor előfordul, hogy el kell valamivel foglalnunk magunkat órák között itt az iskolában, és ez kiváló lehetőség erre – mondta Polgár Dávid. – Úgy gondolom, hogy stúdiósként újságolvasásra, filmötletek, forgatókönyvek kigondolására használom majd ezt a sarkot, de akár házi feladat írásra is alkalmas ez a hely – egészítette ki Otrava Tamás.

A két fiatal remek lehetőségnek tartja, hogy a média által bekapcsolódhatnak a város közéletébe, netán alakíthatják is azt, elmondhatják véleményüket, és együtt dolgozhatnak a szerkesztőkkel, operatőrökkel, háttérmunkát végzőkkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.