- hirdetés -

Harmadik helyezett lett egy orosházi Mezgés a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete által hirdetett informatika versenyen, az általa létrehozott e-Gradu névre hallgató érettségire felkészítő szoftverével. 

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete negyedik alkalommal hirdetett versenyt középiskolások számára, a Kreatív Tudományos Program keretein belül. Műszaki, illetve Informatikai szekcióban. A versenyre, a zsűri a két szekció a legjobb 9-9 hazai, és határon túli csapatát válogatta a döntőbe, melyet április hatodikán és hetedikén rendeztek meg a Szegedi Tudományegyetem Bolyai épületében.

Korom Richárd saját szoftverével indult a versenyen. (Fotó: iskola)

A GySZC Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója, Korom Richárd, az Informatika szekció pályázatára 2017. decemberében jelentkezett, az általa létrehozott e-Gradu névre hallgató érettségire felkészítő szoftverével, melynek legfontosabb ismérve a tanulás megkönnyítése, segítése.

Mindez úgy, hogy időtől és helytől függetlenül a tanulók rendelkezésére álljon.
– A program segítségével a diákok a hagyományos papír alapú dolgozatok helyett digitális teszteket, jegyzeteket, illetve esszéket készítenek, mellyel a környezettudatosság kialakítását is figyelembe vettem, mert ennek következtében csökken a papírhulladék mennyisége – fogalmazott Korom Richárd.  Kiemelte, a tervezésénél három alapelvet fogalmazott meg: A tanulói teljesítmény támogatása, megsegítése, az időhatékonyság optimalizálása, és a tanári munka leegyszerűsítése. 

A pályázati munkát egy rövid absztrakt készítésével kellett bemutatni, amit egy 5 tagú zsűri értékelt. 
Richárd az első fordulót sikeresen teljesítette, ezzel biztosítva helyét a döntőben. A második fordulóban a zsűri és a közönség előtt egy prezentáció segítségével mutatta be munkáját, majd a szoftvert működés közben is megtekintette a zsűri.

A bronzérmes két felkészítője, Fási Szilvia és Lukács Magdolna társaságában (Fotó: Iskola)

A felkészülésnél Fási Szilvia pedagógiai, míg Lukács Magdolna informatikai tanácsokkal segítette munkáját. A szoftver működését folyamatosan tesztelték, ma már aktív használatban van.

Korom Richárd több neves tehetséggondozó iskola diákja mellett bizonyíthatta tehetségét, végül 3. helyezést ért el, amivel bizonyította kreativitását. Az eredmény fontos a továbbtanulás szempontjából is, hiszen ezzel többletpontokat szerzett.

Az eredmény értékét növeli, hogy a többiek 2-3 fős csapatban dolgoztak, és a munkát felosztották egymás között, még ő egyedül készítette a szoftver teljes tartalmát. A döntőbe jutott tanulók munkái a Szegedi Innovatív Informatika verseny 2018-es kiadványába is bekerültek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.