- hirdetés -

A jó idő beköszöntével megkezdődött a gaz és kerti hulladékok elégetése. Orosháza önkormányzatának rendelete szerint az égetés során a következő szabályokat kell betartani.

Az avar és az adott ingatlan használata során keletkezett növényi hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet. A lábon álló növényzet, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladékok, valamint tarló szabadtéri égetéséhez hatósági engedély szükséges. A város belterületén, szélcsend esetén a szeptember 15-e és a május 15-e közti időszakban vasárnap és ünnepnapok kivételével lehet égetni a napkelte és napnyugta közötti időszakban, kivéve utak mentén, közterületen és temetőkben. Az adott ingatlan használata során keletkezett növényi hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom ideje alatt.

Hatósági engedély szükséges az égetéshez (Archív fotó: Pernyés Edit)

Égetni csak megfelelően kialakított helyen, biztonságos körülmények között, a tűzvédelmi szabályok betartásával lehet, úgy, hogy a vagyoni és személyi biztonságot ne veszélyeztessük. A tűz őrzéséről és veszély esetén az eloltásáról a tűzgyújtónak kell gondoskodnia. A helyszínen olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz eloltható, terjedése pedig megakadályozható.

A növényi hulladék égetését végző személynek emellett arra is ügyelnie kell, hogy ne maradjon a parázs őrizetlenül. Az égetést követően azonnal el kell oltania a parazsat vízzel vagy földtakarással. Az égetési maradék eltávolításáról, elhelyezéséről ugyanúgy az égetést végző személy köteles gondoskodni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.