Tavaszi rémálom – Amit a pollenallergiáról tudni érdemes

Itt a tavasz, a pollen allergiások rémálma. A gyötrő tünetekről, és a problémáról beszélgettünk az Orosházi Kórház Fül- Orr-Gégészeti osztály szakágvezető főorvosával.

A mostani későn jövő tavasz nagyon megnehezíti a pollen allergiások életét. Az egyszerre virágzó növények pollenje nagy koncentrációban kerül a levegőbe.
– A pollen allergiában szenvedő betegek tünetei ilyenkor megjelennek, orruk dugul, váladékozik, alvászavar és tüsszögési rohamok jelentkeznek, van, hogy szemük viszket, fokozott könnyképződés jelentkezik, torkuk kaparhat, rekedté válhatnak – tájékoztatott dr. Keszthelyi Beáta az Orosházi Kórház Fül- Orr-Gégészeti osztályának szakágvezető főorvosa.

A szakágvezető főorvos elmondta, a tünetek megkeserítik a betegek életét. Az allergia az alsó légutakat is érintheti, mely során száraz köhögés, nehézlégzés, fulladási panasz jelentkezhet.
– Az allergia lehet asthma kiváltója, mely kezelés nélkül asthmás rohamot is produkálhat ez életveszélyes állapot – fogalmazott dr. Keszthelyi Beáta.

A tünetek megkeserítik a betegek életét (Fotó: Rosta Tibor)

Az főorvos figyelmeztet, van, hogy a beteg úgy gondolja csak megfázott, mely elhúzódik, de a tünetek hátterében allergia is állhat. Szakember vizsgálata kiderítheti mi áll a háttérben.
– Allergia vizsgálat végezhető, mely során, ha szerencsénk van kideríthető az allergén. Azért mondom, hogy ha szerencsénk van, mert több százezer allergizáló anyag létezik és nem tudjuk mindig kideríteni mi okozza az allergiás tünetet. Allergia teszt végezhető vérből, epi- és intracután teszttel – hangsúlyozta a fül-orr-gégész.

Hozzátette, az Orosházi Kórház fül-orr-gégészeti szakrendelésen előjegyzés alapján késő ősztől kora tavaszig végzik az intracután allergia tesztet.
– Ezt a vizsgálatot 10 éves kor alatt nem igazán végezzük, mivel a gyermekek kooperaciója ez a kor alatt még nem megfelelő. Az allergén megtalálása azért lenne fontos, mivel annak kiiktatása – amennyiben lehetséges – megszüntetné a panaszokat. Például, ha macska került a lakásba és a páciensről kiderül, hogy macskaszőr allergiája van – emelte ki dr. Keszthelyi Beáta.

Keresztallergiák

A főorvos kitért rá, a másik lényeges ok, hogy a gyógyszeres kezelést az allergiás panaszok megjelenése előtt kellene megkezdeni, mert a már meglévő allergiás panaszok esetén a gyógyszer sokkal lassabban fejti ki hatását.

Van, hogy a páciens sokkal hamarabb ki tudja deríteni, hogy mire allergiás például, eper elfogyasztása után jelentkeznek tünetei, melyek természetesen nem csak légútiak lehetnek, hanem bőrkiütés, hasmenés is.
– Ha megállapítjuk, hogy milyen pollenre allergiás a beteg, akkor még gondolni kell a keresztallergiára; például a parlagfű allergiás betegnek lehet étel allergiája is, mely leggyakrabban: banán, görögdinnye, sárgadinnye, kiwi, uborka – sorolta dr. Keszthelyi Beáta.

A nyárfa esetén a vattaszerű termés vékony szálai okozhatnak irritációt, melyet sokan allergiának vélnek (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Keszthelyi Beáta ismertette, az allergia hátterében lehet öröklődés is, ha a családban több allergiás megbetegedés van, akkor a gyermeknél is várható lehet.
– Az allergiának tűnő panaszok hátterében vannak különleges okok is, így lehet pszichés és mechanikus ok is. A nyárfa esetén a vattaszerű termés vékony szálai okozhatnak irritációt, melyet sokan allergiának vélnek – mondta a szakágvezető főorvos.

A fül-orr-gégész elmondta, allergia esetén antihisztamin készítményeket, illetve steroidos orrspray-t alkalmaznak leggyakrabban, melyet a betegek évekig használhatnak. Az allergia kezelendő, mivel tünetei rontják az életminőséget, sőt olyan organikus eltérést is produkálnak az orr és arcüregi nyálkahártya duzzanattal, hogy műtét szükséges.
– Ilyen esettel sokszor találkozunk az Orosházi Kórház Fül-Orr-Gégészeti részlegén és ilyenkor már a szükséges műtétet végezzük el – zárta az ismertetőt dr. Keszthelyi Beáta.

Országosan a pollennaptárban mindenki megnézheti az éppen aktuális polleneket és a pollen koncentrációt is.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás