- hirdetés -

Jubileumot ünnepel idén a Táncsics Mihály Gimnázium. Orosháza nagy múltú oktatási intézményét éppen 85 esztendeje, 1933-ban alapította két tanár, Musulin Béla és Péterfia Zoltán.

Orosházán már jóval 1933 előtt is tettek kísérletet gimnázium alapítására, azonban az 1862-ben és 1882-ben elindított magángimnáziumok néhány éves működés után megszűntek.

Musulin Béla iskolaalapító törekvése és az akkor még nagyközségi státuszú Orosháza vezetőinek hasonló szándéka 1933-ban találkozott, így jöhetett létre a gimnáziumi előkészítő tanfolyam. Az első év indulására Péterfia Zoltán így emlékszik vissza: „27 tanulónk volt, akik a gimnázium 8 osztályában oszlottak meg. Volt két elsősünk, hat harmadikos, négy negyedikes, tizenegy ötödikes, három hatodikos és egy nyolcadikos tanulónk.”

A Táncsics gimnázium épülete ma

A második évben a létszám megnégyszereződött, és 110-re emelkedett, így másik épületbe kellett költözni. A siker sokaknak feltűnt és több bizalmas tanácskozást követően az 1937/38-as tanévben megnyílt az Orosházi Evangélikus Gimnázium I-II. osztálya. Az oktatás a háború alatt sem szünetelt, a gimnázium Orosháza és a környék elismert iskolájává vált.

A következő mérföldkő az 1948-as államosítás volt, amelynek következtében az intézmény állami általános gimnázium lett, és felvette Orosháza első országgyűlési képviselőjének, Táncsics Mihálynak a nevét.

Az 50-es évek

Az 1950/51. tanév már 450 tanulóval indult, a helyhiány egyre nyomasztóbbá vált, így a gimnázium megkapta az államosított izraelita iskolát, azonban ez sem oldotta meg a problémát, ezért Darva József miniszterhez fordultak új épületért. Ő felkarolta a kérést, és 1952 tavaszán elindult az építkezés, egy évvel később pedig állt a jelenlegi épület déli fele. Az északi csak évtizedekkel később készült el.

1956/57-es tanév zaklatottan indult. Október 25-én a tanítás ideiglenesen szünetelt, a Kossuth-szobornál közfelkiáltással megválasztották a forradalmi tanácsot. November 5-én Orosházán is megjelentek a szovjet csapatok és ideiglenesen lefoglalták a gimnázium épületét. A viszonyok lassan normalizálódtak, a tanítás január 21-én indult meg.

Az 1968-as érettségi fotó

Az elkövetkező években folyamatosan bővült a képzés, színesedett a diákélet, gyarapodott az iskola jelképrendszere. Az 1963/64-es tanévtől megszüntették a humán és reál képzést adó osztályokat, és bevezették az egységes gimnáziumi képzést. Öt évvel később pedig beindult az országosan is egyedülálló tehetségprogram, a Táncsics szeminárium.

Keller Józseffel az élen

A 70-es években új kollégiumokkal bővült az intézmény, emellett több oktatási reform is érintette az iskolát, valamint megalakult a Táncsics Klub. Az oktatás átalakítása a következő évtizedben is napirenden maradt. Az iskola bekapcsolódott a József Attila Tudományegyetem Pedagógiai Kara által kidolgozott egységes alapú középiskolai kísérleti programba, emellett Keller József igazgató kiváló kapcsolatokat alakított ki az orosházi gazdálkodó szervezetekkel, többek között a KAZÉP-pel, az üveggyárral, az ÁFÉSZ-szel. Szintén ebben az évtizedben kötött bázisiskolai megállapodást a Táncsiccsal a szegedi egyetem.

A 90-es évek első fontos eseményeként elindulhatott a kereskedelmi osztály, illetve megszűnt a tanácsi rendszer és a központi irányítás. Beindult a nyolc évfolyamos gimnáziumi képzés, valamint a két tanítási nyelvű gimnáziumi osztály, elkezdődött a szaktantermek bővítése és fejlesztése. 1996 pedig több szempontból is korszakváltást jelentett az intézmény életében. Egyrészt Blahó János személyében új igazgató vette át a vezetést, másrészt lassanként kicserélődött a nevelőtestület. Új oktatáspolitikai és pedagógiai elvek bevezetése határozta meg a mindennapi munkát, új számozást, jelölést kaptak az osztályok.

Színes lufikkal ballagtak tavaly a Táncsics diákjai (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az új évezred is hasonló kihívásokat is tartogatott, fenntartó-, név-, és struktúraváltozások sora következett, jött a Comenius 2000, majd a KLIK. Eközben 2000-ben elindult a sportosztály, 2005-ben egy megközelítőleg 1,3 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően megújulhatott az gimnázium épülete, felépült az északi szárny. Tovább bővült az intézmény kiterjedt kapcsolatrendszere itthon és külföldön egyaránt. Az eltelt évtizedek alatt olyan értékek és eredmények születtek, amelyek országos hírnevet hoztak a Táncsics gimnáziumnak. Ezeket az évtizedeket ünnepli az iskola április 18-21 között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.