- hirdetés -

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart május 14-én reggel hat órától a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának közleménye szerint bárki tehet javaslatot a traffipaxok helyszínére vonatkozóan.

A Speedmarathon nevű, egész Európára kiterjedő sebességmérést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) felhívására hajtják végre. Az elsődleges célja az ellenőrzésnek a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, de a rendőrök ugyanúgy fellépnek majd a jogsértésekkel szemben a kampány során is.

Az elmúlt évek magyarországi tapasztalatai alapján a járművezetők odafigyeltek sebességükre, mintegy 95 százalékuk közlekedett az előírásoknak megfelelően. A rendőrség a mérés helyszíneihez – a korábbi évek szisztémájának megfelelően – a lakosság segítségét kéri. A javaslatokat az illetékes rendőr-főkapitányságok az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják április 17-e és május 3-a között. A fővárosban a speedmarathon@budapest.police.hu címre lehet küldeni a javaslatokat, a megyékben pedig a Budapest szó helyett az adott megye nevét, több név összetételéből álló megye esetén pedig az első nevet feltüntetve lehet leadni a tippeket.

Bárki meghatározhatja, hol legyen a sebességellenőrzés

Ezután a megyei rendőr-főkapitányságok május 11-ig jelölik ki a pontos helyszíneket és időpontokat, de erről idejében tájékoztatni fogják a nyilvánosságot. A javaslatot beküldők közül az akcióra tíz embert hívnak meg megyénként, akiket e-mailben értesítenek a részletekről.

A police.hu információi szerint a kampány ötlete Németországból származik, még hat évvel ezelőtt kérték egy szövetségi állam lakosait, hogy szavazzanak azokra a helyekre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. Azóta nagy sikert aratott az ötlet, minden évben alkalmazza a TISPOL tagállamainak többsége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.