- hirdetés -

Frissensült pogácsa illata, egy mesterien megterített asztal, kézzel készített ruhák és megannyi érdekesség fogadta az érdeklődőket az egykori Mezgében, április 13-án. Több szakma is bemutatkozott  a GYSZC Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumában. Az megjelentek betekintést nyerhettek a szabóság, a szépítészet, vagy akár a felszolgálói munka rejtelmeibe az intézmény által harmadik alkalommal megrendezett Szakmák éjszakáján.

Igaz, a jelentkezéseket már le kellett adniuk a pályaválasztás előtt álló nyolcadik évfolyamos tanulóknak, de a választás nem könnyű feladat. A Szakmák éjszakáján testközelből ismerkedhettek meg az érdeklődők az intézményben oktatott szakmákkal, ezzel könnyítve meg a pályaválasztás előtt állók döntését.

Minden állami fenntartású szakképző intézmény megrendezi a Szakmák éjszakáját, minden év áprilisában. A Múzeumok éjszakájának mintájára megvalósult kezdeményezés minden évben nagy számban vonzza az érdeklődőket. Az egykori Mezgé is már harmadik éve rendezi meg a bemutatót.

Akár a famunkák rejtelmeibe is betekinthettek az érdeklődők (Fotó: Rosta Tibor)

Az intézmény igazgatója elmondta, Magyarországon is az elmúlt években kialakult egyfajta szakmunkás hiány, ezt az űrt kívánják betölteni a szakképző intézmények.
– Meg kell mutatnunk a társadalomnak azt, hogy milyen lehetőségei vannak ma egy állampolgárnak, nem csak a nyolcadikból jövő tanulóknak, hanem az érettségizett és felnőtt, esetleg már szakmával rendelkező állampolgárnak is. Igazából ez is egy pályaorientációs rendezvény, eljöhetnek a vendégeink az iskolába, megnézhetik a képzéseinket, milyen szakmákat oktatunk, illetve a munkafolyamatokat is szemügyre vehetik- nyilatkozta Gajdács Tibor.

Megtudtuk továbbá, hogy sok esetben nem is a tanulók, hanem szüleik vesznek részt pályaorientációs bemutatón, de akár 6-7. osztályos tanulókkal is lehet találkozni. 

Az idei Szakmák éjszakáján is több program közül lehetett választani. Volt motorszimuláció, divatbemutató, de még egészségügyi szűrésen is részt lehetett venni. 
A szervezők gondosan ügyeltek arra, hogy minden szakmát érthetően és látványosan bemutassanak, így a famunkák vagy a hegesztés iránt érdeklődőket busszal szállították a Gyopárosi úton található Tudásparkba. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.