- hirdetés -

Miért lesz valakiből szexmunkás? Milyen pszichológiai terhet jelent a prostituáltnak lenni? Hogyan lesz valaki kábítószerfüggő? – ilyen témákról tartottak konferenciát a Petőfi Művelődési Központban, április 12-én. 

Orosháza Város Önkormányzata és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közös szervezésében neves szakemberek bevonásával tartottak előadásokat szenvedélybetegségről, társadalmi problémákról és prevencióról. 

A családi mintázat jellemzői a szexmunkás és a szerhasználó nők körében címen tartott előadást Kovács Éva, a Független Egyesület terapeutás munkatársa.  Szobota Réka pszichológus és dr. Farkasinszky Terézia, a Drogcentrum munkatársa a szegedi drogcentrum tapasztalatairól számolt be. Mint rámutattak, a leszokáshoz vezető úthoz többszöri nekifutás szükséges.  A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályától Telekné Furák Mónika r. alezredes, osztályvezető számolt be a prostitúció és kábítószer-fogyasztás összefüggéseiről. Összességében kijelenthető, a két jelenség összekapcsolódik. 

Számos oka lehet a kábítószer addikció kialakulásának (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rendezvény második felvonásában a Kiállok érted – Bohócok a Láthatáron és a K.V. Társulat közös produkcióját tekinthették 

Ha olyan családba születtél, ahol mindig volt étel az asztalon, meleg szobában hajtottad álomra a fejed, a szüleid figyeltek rád, óvtak és szerettek, talán nehéz elképzelni, milyen lehet egy fiatal élete, akinek ez nem adatik meg, aki éhezik, fázik, alig kap figyelmet és szeretetből is kevés jut neki.

– írták a rendezvény beharangozójában. Az előadás  a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja egy történeten keresztül, amiben valós és mesei elemek keverednek. A megrázó történet lányokról szól, akik mélyszegénységben nőnek fel, durva és rideg környezetben ismerkednek a világgal, amelyben kevés szeretet és figyelem jut nekik. Olyan lányokról, akik jólétben szeretnének élni, bármi is az ára. Akik szeretetre és szerelemre vágynak. 

A performanszot követően feldolgozó foglalkozásban vehettek részt az érdeklődők. A foglalkozások célja, hogy érzékenyebbé és nyitottabbá váljanak a – gyakran traumatikus – előadásban felmerülő fontos társadalmi problémákra, illetve a potenciálisan érintett gyerekek figyelmét felhívjuk az áldozattá válás természetrajzára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.