- hirdetés -

Több internetes portál is arról számolt be, hogy az önkormányzatok akár több millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak lakóépületek felújítására. A hír azonban nem igaz, ilyen jellegű támogatási konstrukcióról nem érkezett központi tájékoztatás az orosházi önkormányzathoz.

Két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatás felújításra! Teljesen új támogatás! Nem kell pályázni sem, csak igényelni! ÁFA-visszatérítés, nulla kamatú hitellel és vissza nem térítendő támogatással kombinálva: “Hazai Hatékonyság 2.0” címmel a lakóépületek korszerűsítését ösztönző javaslatcsomagot mutatott be a MEHI közreműködésével a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÁESZ), amely egymással kombinálható intézkedések javasol, így egyszerre ösztönzi a széles körű lakossági igénybevételt, a tartós rezsicsökkentést, a gazdaságfehérítésen keresztüli költségvetési pluszbevételeket és a nemzeti energiamegtakarítási vállalások teljesülését – írja több – jellemezően álhíreket gyártó – internetes hírportál.

A cikk természetesen teljes valótlanságokat állít, hiszen ilyen támogatási konstrukció nem létezik. Az említett szervezetek, a Hazai Hatékonyság és a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség saját honlapjukon cáfolták a hír valóságtartalmát.

Az állítólagos támogatási lehetőséget az önkormányzatoknál lehetne igényelni, azonban Orosháza Város Önkormányzatánál ilyen jellegű intézkedésről nem tudnak. A Polgármesteri Hivatalban nincs olyan jogszabályi rendelkezésről, amely az álhírekben megjelent támogatási kötelezettséget írna elő. A hivatal munkatársai ezért arra kérik az orosháziakat, hogy ne telefonáljak ilyen ügyben.

Nem ritka eset, hogy különböző internetes portálok álhír terjesztésével próbálják növelni látogatottságukat. A magasabb letöltésszám bevételnövekedést hozhat a hírportáloknak, hiszen hirdetéseik szélesebb közönséghez jut el. Ahhoz, hogy ne dőljünk be az átveréseknek, mindig érdemes felkeresni a gyanús oldalak impresszumát. Ha egyáltalán nem elérhető, akkor valószínűleg egy álhírportálba futottunk bele. Ha esetleg van impresszum, de nincs feltűntetve a kiadó neve és címe, akkor érdemes gyanút fogni, hiszen az ilyen oldalak illegális formában működnek. Működésüket nem lehet teljesen betiltani, így józan ítélőképességünk szerint kell eljárnunk, hogy mit hiszünk el, és mit nem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.