- hirdetés -

Gőzerővel zajlanak a tavaszi munkák a határban. Talaj előkészítés – kultivátorozás, műtrágyázás – és a napokban már megkezdődött a kukorica vetése is.

Még nem telt el egy hónap sem azóta, hogy március 19-én, József napkor szakadt a hó, de a tavasz mostanra visszavonhatatlanul megérkezett. Az időjárás kellemesebbre váltott, a sok eső után a szántóföldek is száradtak valamelyest. A gazdák is nagyon várták már, hogy hozzáláthassanak a soron következő munkákhoz. Bármerre nézünk a határban, mindenütt szorgosan dolgozó embereket, gépeket láthatunk.

A szántóföldi tavaszi munkákról az Orosháza és Térsége Gazda Kör elnöke, Horváth József adott összefoglalót:

–A csapadékos tavasz kezdet miatt kissé mostanra összetorlódtak a tennivalók. A gazdák már kiszórták az alap műtrágyát, most zajlik a kultivátorozás és elkezdődött a vetés is. A mák és a borsó vetésének a vége felé tartanak, a kukoricáét most kezdték, bár az ehhez optimális talajhőmérséklet még nem egészen van meg. A következő hetekben a napraforgó vetéséhez is hozzá látnak. A gabonafélék növényvédelmi munkái, a gyomirtás és a gombabetegségek elleni védelem, a vetési munkák miatt most kissé háttérbe szorulnak, de amint lehet erre is sor kerül – tájékoztatott a gazdaköri elnök.

Egyszerre kerül a földbe a talajfertőtlenítő, a műtrágya és a vetőmag (Fotó: Rosta Tibor)

A tavaszi munkákat egyre több korszerű gép segíti. Az ott jártunkkor látott hatsoros vetőgép például három dolgot juttat egyszerre a földbe. A talajfertőtlenítőt, a műtrágyát és a vetőmagot helyezi el egy munkafolyamatban. A traktor fülkéjében található monitoron jelzi a vetést végző gazdának, ha valamelyik fejben, valamelyik anyag esetleg elakad, így az ember azonnal tud reagálni és elháríthatja  a hibát, nem lesz egy nagy darabon üres a sor.

Reméljük kitart a mezőgazdák számára optimális időjárás és az elvetett magokat is időben megöntözi egy kis éltető eső, hogy bízhassunk a jól elvégzett munka gyümölcseként a jó termésben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.