- hirdetés -

Csalók gyűjtenek adományokat orosházi intézmények, szervezetek nevében. Mindenki legyen elővigyázatos, célszerű tájékozódni mielőtt segítő kezet nyújtunk. A rendőrség hasznos tanácsokkal szolgál.

Egyre több helyen találkozhatunk csalókra figyelmeztető posztokkal. Pár napja a Facebookon a Szikhát Kutyamenhely, míg szerdán az Orosházi Kórház oldala hívta fel a figyelmet.

Tudomásunkra jutott, hogy ismeretlenek telefonon adományokat gyűjtenek lélegeztető gépre az Orosházi Kórház Gyermekosztályának. Ezúton tudatjuk, hogy az Orosházi Kórház sem magánszemélynek, sem szervezetnek nem adott arra megbízást, hogy a kórház nevében adományokat kérjen. Minden esetben kizárólag saját hivatalos Facebook-oldalán, weboldalán vagy a sajtón keresztül tesz közzé felhívást, az adományokat és felajánlásokat pedig az Orosházi Kórházért Alapítványon keresztül kezeli. Az ügyben a szükséges hatósági lépéseket megtesszük – áll az egészségügyi intézmény közleményében.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerint abban az esetben, ha az ismeretlen telefonáló adományt kér, írják fel a szervezet nevét, bankszámlaszámát. A saját adataikat semmiképpen ne adják meg! Keressék fel a szervezetet, vagy nézzék meg az interneten honlapjukat, adataikat, vegyék fel velük a kapcsolatot és közvetlenül nekik jutassák el az adományt. Ne közvetítőn keresztül próbáljanak meg pénzt küldeni!

A szervezeteknek tanácsos a honlapjukon, közösségi oldalukon jelezni, hogyan juttathatóak el hozzájuk biztonságosan az adományok. Feltüntethetik munkatársaik nevét is, így az adakozni szándékozók közvetlenül őket, az alapítvány vagy egyesület megbízható képviselőit tudják keresni.

Nem minden arany, ami fénylik

Megtudtuk, hogy Békés megyében az utóbbi hónapokban olyan esetek fordultak elő, amikor ismeretlenek hívtak fel telefonszámokat és azoknak, akik fogadták a hívást, azt mondták, hogy nyertek. A nyereményhez úgy juthatnak hozzá, ha elmennek egy bankautomatához, beteszik a bankkártyájukat és beütik azokat a „kódokat”, amiket diktálnak nekik. A kódnak nevezett számsorok mobiltelefonszámok. A csaló így tölti fel SIM-kártyái egyenlegét. Volt olyan nő, aki hatszor ismételte meg a műveletet, minden esetben 15 ezer forintot utalt át. Az idegen egy hetedik „kódot” is diktált neki, de a bankkártyára beállított napi limit miatt a hetedik átutalás már nem teljesült.

A rendőrség kér mindenkit, hogy legyen elővigyázatos, amennyiben ismeretlenek nyeremény ígéretével hívják fel, semmiképpen ne adja meg személyes adatait, bankszámlaszámát, bankkártyája PIN-kódját, ne utaljon át pénzt.

Érdemes idősebb családtagjaiknak, ismerőseiknek beszélni a telefonos csalásokról, kérjék meg őket is arra, hogy legyenek elővigyázatosak. Hasznos lehet a bankkártyákhoz napi limitet beállítani. Az ismeretlen telefonálók szinte mindig valamilyen cég nyereményjátékára hivatkoznak. Mindenképp tájékozódjunk a szolgáltatóknál, van-e egyáltalán olyan játék, amelyről a hívó fél beszél, illetve jelezzék a cégnek, hogy csaláshoz használják fel a nevüket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.