- hirdetés -

A Muzsikás együttes megörvendeztette a Református és a Székács iskola tanulóit. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett magyar népzenei csoport április 5-én adott koncertet a gyerekeknek és tanáraiknak.

Nemzetközi hírű magyar népzenei együttes látogatott április 5-én Orosházára. A már 1973 óta működő Muzsikás együttes lepte meg a Református és a Székács Evangélikus Iskola diákjait. Az Éri Péter, Hamar Dániel, Porteleki László és Sipos Mihály alkotta együttes már 1973 óta működik ezen felállásban, de Petrás Mária és Sebestyén Márta is gyakran kísérte őket énekhangjával. Hosszú karrierjük során Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntették már őket, de a nemzetközi zenei életben is ismertnek számítanak. Idén lesz ugyanis tizedik éve, hogy elnyerték az egyik legnevesebb nemzetközi elismerést, a World Music Expo WOMEX-díját, amit ünnepi hangverseny keretében vettek át Sevillában. Rengeteg világzenei eseményen lépnek fel, de ugyanúgy szeretik, ha zenéjükkel a gyerekeknek is örömet okoznak, az ország iskoláiban ugyanolyan lelkesedéssel lépnek fel.

Több, mint hatszáz iskolában jártak már a Muzsikás együttes tagjai (Fotó: Rosta Tibor)

– Már 2004 óta járjuk az országot a Muzsikással, akkor gondoltunk először arra, hogy a világjárás mellett az iskolákban is megismertessük a magyar népzene szépségeit, a tanárok munkájának kiegészítéseképp. A zenélés mellett közös énekléssel és korosztálynak megfelelő történetmeséléssel is szórakoztatjuk a diákokat. Rengeteg helyre eljutottunk már ezzel a sorozattal, emlékeim szerint hatszáznál is több iskolában jártunk – mondta Sipos Mihály.
Hozzátette, a gyerekek számítanak a legkritikusabb korosztálynak, ezért nehéz műfaj az iskolákban való fellépés, de egyben jó kihívást is jelent. Céljuk, hogy előadásuk a gyerekek számára érdekes legyen, meghallgatható és szerethető.

– Tavaly áprilisban láttuk ezt a lehetőséget az interneten, majd felvettük a kapcsolatot Sipos Mihállyal és gyorsan meg is érkezett a válasz. Eredetileg a 2018/2019-es tanévre lett tervezve a látogatás, de két hete kaptuk a fantasztikus hírt, hogy hamarabb, már április 5-én fel tudnának lépni. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen nívós együttes érkezett hozzánk – mesélte a szervezés részleteit a Református Iskola képviseletében Sitkei Anikó igazgatóhelyettes.

A gyerekek nagy lelkesedéssel hallgatták az együttes zenéjét és történeteit (Fotó: Rosta Tibor)

A Református Iskolában tartott koncertjük után a Székács Evangélikus Iskolába is ellátogattak, ott 12 és 13 órai kezdettel léptek fel.

Iskolai fellépéseik mellett éves programjaik közé tartoznak az óvodai gyermektáncházak, de ifjúsági és felnőttkoncerteket is tartanak, télen leginkább színházakban és koncerttermekben, nyáron pedig zenei fesztiválokon. Külföldi fellépéseik száma sem csökkent, idén többek közt Indiában és Hollandiában is jártak már nagykoncerten.

Az előadáson az együttesből Hamar Dániel mesélt rövid történeteket az együttesről, elmondta a gyerekeknek milyen nagy hatással volt rájuk Bartók Béla és Kodály Zoltán munkássága, valamint az Erdélyben hallott dallamok. Bemutatták hangszereiket, többek közt a nagybőgő, a hegedű, a brácsa, de a hosszú furulya működésének titkát is láthatták a tanulók, akik tapssal és ovációval fogadták a zenészek munkáját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.