Mi kerüljön a húsvétkor az ünnepi asztalra?

Karácsonykor a hagyományok, szilveszterkor a babonák kötik a menü összeállítását, húsvét idején azonban szabadon kalandozhatunk. Igaz, a sonka főszerepe nem kérdéses, mellé, sőt belőle viszont számos fogást alkothatunk, ahogyan a répa sem csak a levesben állja meg a helyét. Lássunk néhány receptet!

Sonkás kalácsfelfújt, ha valami újra vágyik a család.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

·         fél sós kalács

·         2 vastagabb szelet füstölt, főtt tarja

·         4 tojás

·         só

·         bors

·         100 g trappista sajt

·         80 g fehér cheddar sajt

·         200 ml tej

·         1 kis marék spenótlevél

(Forrás: zemagazin.hu)

A kalácsot és a tarját is kisebb kockákra vágjuk. A tojást sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a kétféle sajtot és a tejet. A spenótleveleket összevágjuk és a sonkával együtt a tojásos keverékhez adjuk. Az egészet sütőpapírral bélelt, jól záródó tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Töltött dagadó húsvéti változatban

Hozzávalók:

·         1 kg felszúrt dagadó

·         1 evőkanál zsír

·         4 nagy gerezd fokhagyma

·         2 dl száraz fehérbor

·         só, frissen őrölt bors

·         4 közepes tojás keményre főzve

·         1 tojás szétválasztva

·         6-8 dkg főtt-füstölt sonka vagy tarja, vagy csülök

·         2-3 zöldhagyma apróra összevágva

·         3 dkg vaj

·         1 evőkanál aprított snidling

·         1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

·         2 doboz csemegekukorica

(Forrás: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu)

A vajon megdinszteljük a zöldhagymát és az apróra vágott sonkát. A tojásokat finomra reszeljük, elkeverjük a hagymás sonkával, a zöldfűszerekkel, a tojássárgájával, sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük egy csipet sóval, és óvatosan a masszához keverjük.

A dagadót kívül, belül sózzuk, borsozzuk. Megtöltjük, bevarrjuk. Zsírral kikent tepsire fektetjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben – forgatás nélkül – 20 perc alatt megpirítjuk a felületét. Mellédobjuk a fokhagymát és felöntjük a fehérborral.

Ekkor 160 C fokra csökkentjük a hőt, és másfél órán át pároljuk a húst fólia alatt. Végül levesszük róla a fóliát, és 200 C fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ezután deszkára szedjük, fóliával nem szorosan betakarjuk, és míg pihen, elkészítjük a köretet, a pecsenyeleves kukoricát. A tepsiben visszamaradt pecsenyelevet szűrőn keresztül serpenyőbe csorgatjuk, ebben pároljuk körülbelül 5 percig a lecsöpögtetett csemegekukoricát.

Amikor 20 perce pihent már a dagadó, levesszük róla a fóliát, felszeleteljük és tálaljuk.

Répatorta, hogy édesség is legyen

Hozzávalók ((12 szeletes, 22 cm átmérőjű tortaformához)

A tésztához:

·         150 g vaj

·         200 g cukor

·         30 g vaníliás cukor

·         4 tojás

·         350 g nyers reszelt sárgarépa

·         50 g durvára vágott dió + a díszítéshez

·         50 g mazsola

·         100 ml növényi olaj

·         250 g liszt

·         1 csapott tk szódabikarbóna

·         2 púpozott tk sütőpor

·         1/2 tk só

·         1 tk őrölt fahéj

A krémhez:

·         100 g szobahőmérsékletű vaj

·         150g porcukor

·         400 g mascarpone

·         1 tk vaníliakivonat

(Forrás: zemagazin.hu)

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A diót durvára vágjuk, a répát megpucoljuk, lereszeljük és hozzáadjuk a mazsolával és az olajjal együtt a cukros vajas masszához, robotgéppel eldolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat és jól eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon légkeveréses sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3 adagban hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát és simára keverjük. A kisült tésztát félbe vágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a másik felével körbevonjuk. Durvára vágott dióval és fahéj rúddal díszítjük.



Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás