Karácsonykor a hagyományok, szilveszterkor a babonák kötik a menü összeállítását, húsvét idején azonban szabadon kalandozhatunk. Igaz, a sonka főszerepe nem kérdéses, mellé, sőt belőle viszont számos fogást alkothatunk, ahogyan a répa sem csak a levesben állja meg a helyét. Lássunk néhány receptet!
Sonkás kalácsfelfújt, ha valami újra vágyik a család.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
· fél sós kalács
· 2 vastagabb szelet füstölt, főtt tarja
· 4 tojás
· só
· bors
· 100 g trappista sajt
· 80 g fehér cheddar sajt
· 200 ml tej
· 1 kis marék spenótlevél
A kalácsot és a tarját is kisebb kockákra vágjuk. A tojást sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a kétféle sajtot és a tejet. A spenótleveleket összevágjuk és a sonkával együtt a tojásos keverékhez adjuk. Az egészet sütőpapírral bélelt, jól záródó tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Töltött dagadó húsvéti változatban
Hozzávalók:
· 1 kg felszúrt dagadó
· 1 evőkanál zsír
· 4 nagy gerezd fokhagyma
· 2 dl száraz fehérbor
· só, frissen őrölt bors
· 4 közepes tojás keményre főzve
· 1 tojás szétválasztva
· 6-8 dkg főtt-füstölt sonka vagy tarja, vagy csülök
· 2-3 zöldhagyma apróra összevágva
· 3 dkg vaj
· 1 evőkanál aprított snidling
· 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
· 2 doboz csemegekukorica
A vajon megdinszteljük a zöldhagymát és az apróra vágott sonkát. A tojásokat finomra reszeljük, elkeverjük a hagymás sonkával, a zöldfűszerekkel, a tojássárgájával, sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét közepesen kemény habbá verjük egy csipet sóval, és óvatosan a masszához keverjük.
A dagadót kívül, belül sózzuk, borsozzuk. Megtöltjük, bevarrjuk. Zsírral kikent tepsire fektetjük, és 200 C fokra előmelegített sütőben – forgatás nélkül – 20 perc alatt megpirítjuk a felületét. Mellédobjuk a fokhagymát és felöntjük a fehérborral.
Ekkor 160 C fokra csökkentjük a hőt, és másfél órán át pároljuk a húst fólia alatt. Végül levesszük róla a fóliát, és 200 C fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ezután deszkára szedjük, fóliával nem szorosan betakarjuk, és míg pihen, elkészítjük a köretet, a pecsenyeleves kukoricát. A tepsiben visszamaradt pecsenyelevet szűrőn keresztül serpenyőbe csorgatjuk, ebben pároljuk körülbelül 5 percig a lecsöpögtetett csemegekukoricát.
Amikor 20 perce pihent már a dagadó, levesszük róla a fóliát, felszeleteljük és tálaljuk.
Répatorta, hogy édesség is legyen
Hozzávalók ((12 szeletes, 22 cm átmérőjű tortaformához)
A tésztához:
· 150 g vaj
· 200 g cukor
· 30 g vaníliás cukor
· 4 tojás
· 350 g nyers reszelt sárgarépa
· 50 g durvára vágott dió + a díszítéshez
· 50 g mazsola
· 100 ml növényi olaj
· 250 g liszt
· 1 csapott tk szódabikarbóna
· 2 púpozott tk sütőpor
· 1/2 tk só
· 1 tk őrölt fahéj
A krémhez:
· 100 g szobahőmérsékletű vaj
· 150g porcukor
· 400 g mascarpone
· 1 tk vaníliakivonat
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A diót durvára vágjuk, a répát megpucoljuk, lereszeljük és hozzáadjuk a mazsolával és az olajjal együtt a cukros vajas masszához, robotgéppel eldolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat és jól eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon légkeveréses sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3 adagban hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát és simára keverjük. A kisült tésztát félbe vágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a másik felével körbevonjuk. Durvára vágott dióval és fahéj rúddal díszítjük.