- hirdetés -

A március 27-ei tanári hangversennyel véget ért a XVIII. Tavaszi Művészeti Fesztivál. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett programsorozat idén is több ezer érdeklődőt vonzott.

A fúvósoktól az ütősökön, a vonósokon és a billentyűsökön keresztül a táncosokig minden tanszak megmutatta magát az egy hetes rendezvényen.

Növendékek és tanáraik egyaránt nagy izgalommal készültek a fellépésekre.
– Nem csak a tavaszt vártuk, hanem a fesztivált is, és talán így a végére a jó idő is megérkezik – kezdte az értékelést Kardosné Bánhidi Éva intézményvezető. – Úgy érzem, nagyszerű produkciókat láthatott a közönség kezdve a képzőművész kiállítással, amelyet követően a zenész növendékek mutatkoztak be több koncerten – sorolta a programokat. – Rendeztünk egy regionális csellista találkozót, amelyen 52 gyermeket fogadtunk, és igen magas színvonalú előadásoknak voltunk tanúi. Az iskola növendékei három arany és egy ezüst minősítést szereztek – emelte ki.

Hetekig tartott a közös felkészülés (klikk a képre) Fotók: Pirer Kata

A legtöbb résztvevőt és érdeklődőt a március 24-ei nemzetközi Táncművészeti Minősítő Verseny mozgatta meg. Három országból érkeztek tánccsoportok, összesen negyvenhárom.
– Nem először szerveztük meg, néhány éve már volt egy hasonló versenyünk. A művészeti fesztivál keretében eddig táncgálát rendeztünk, de idén úgy gondoltuk, kicsit színesítjük a palettát, és minősítésre hívjuk a táncosokat – mondta el Horváthné Kriczki Zita ötletgazda.

A hazai résztvevők mellett román és szerb csoportok is színpadra léptek. A megmérettetés színvonalát mutatta, hogy a zsűri számos produkciót értékelt 10, 9 vagy 8 pontra. A táncpedagógus szerint ez annak is köszönhető, hogy a gálánál a verseny nagyobb motivációt jelent.
– Arra fizikailag és mentálisan is készülnek, mert a legjobb formájukban szeretnének a zsűri elé lépni. Míg egy gálára eljön, eltáncolja, természetesen igyekszik, hogy a közönségnek tetsszen, de ezzel vége. Itt viszont a minősítéseknek köszönhetően van tétje a fellépésnek. Aki aranyat kap, nagyon boldog, aki ezüstöt vagy bronzot, az pedig érzi, hogy még többet kell tennie az előbbre jutásért – hangsúlyozta Horváthné Kriczki Zita.

A hangverseny a fesztivál méltó zárásának bizonyult (Fotó: Pirer Kata)

A programsorozat záró eseményként immár hagyományosan a tanárok léptek fel. Koncertjük hetekig tartó közös felkészülés eredményeként aratott osztatlan sikert.
– Legtöbbször kamaraszámokat adunk elő ilyenkor, és sokkal jobban izgulunk, mint más koncerteken, hiszen nagy felelősséggel jár kiállni a színpadra úgy, hogy példát tudjunk mutatni a gyerekek és szüleiknek – fogalmazott Jankó Zita, aki hegedűn és brácsán csillogtatta meg tudását.

A hangverseny méltó zárásnak bizonyult, és Dávid Zoltán polgármester szerint tavaszt csempészett az ismét téliesre fordult márciusi napokba.
– Örömteli pillanatok sokaságában lehetett részünk a művészet által. Az elmúlt napokban tavaszi fesztivál rendezvénysorozata emlékeztetett bennünket arra, hogy micsoda értékteremtés történik nap, mint nap, évről-évre művészeti iskolánkban, és milyen komoly munkával haladnak előre tanulmányaikban a gyermekeink – emelte ki a városvezető.

Hozzátette, a fesztivál ugyan lezárult, de még hetekig elkísérnek, és feltöltenek a színvonalas produkciók, a tudás, a szorgalom és a bátor kiállás lélekmelengető pillanatai.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.