- hirdetés -

Hetedik alkalommal gyűltek össze Szigetszentmiklóson a karate társadalom képviselői, hogy részt vehessenek az évente megrendezett Karate-maratonon. A különböző stílusokat képviselő sportolók több, mint hatszázan végezték a gyakorlatokat.

Az IBK világszervezet, illetve sensei Szappanos Zoltán volt a rendezvény házigazdája. A szokásos tíz etapban, összesen harmincezer kéz és lábtechnikát, egy-egy részegységben ezer-ezer ütést, rúgást és védést hajtottak végre a sportolók. Orosházát shihan Zsiga Zsolt, sensei Zsiga Zsolt és tizenhárom tanítványuk képviselte.

A Karate-maratont létre hívók célja, és a rendezvény üzenete, hogy egy ilyen maratoni összetartó napon össze tud jönni több, mint hatszáz harcos. Teljesen mindegy, hogy a shotokant, a wado-ryu-t, a goju-ryu-t, a shito-ryu-t, tae kwon do-t, vagy épp a kyokushint művelik, barátságban, egységben együtt dolgozva tesznek hitet szeretett sportjuk, harcművészetük mellett.

Három mester – sensei Zsiga Zsolt, shihan Mészáros János, shihan Zsiga Zsolt az összetartás ünnepén (Fotó : OKKSZK)

A szigetszentmiklósi eseményt a hazai és nemzetközi karate nagynevű mesterei is megtisztelték jelenlétükkel. A két orosházi mesterrel együtt részt vett a maratonon dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke, kancho Gerard Gordeau, az IBK világszervezet vezetője, shihan Gregor László, a Békés-Megyei Karate Szövetség elnöke, shihan Németh Pál, shihan Horpácsik György 5. dan, prof. dr.Gubacsi Attila 4.dan és a házigazda, sensei Szappanos Zoltán. A Karate-maraton díszvendége shihan Furkó Kálmán 8. dan, a kyokushin egyik hazai megalapítója volt.

A Karate-maraton persze első számú célja mellett alkalmat nyújt a résztvevőknek a régebbi sportbarátságok ápolására, újak kötésére, a vezetőknek pedig ezeken túl, sportdiplomáciai megbeszélésekre is. Ez utóbbinak több orosházi vonatkozása is van:
– Az egyik, shihan Mészáros Jánossal folytatott sportdiplomáciai  megbeszélésünkről, még korai lenne beszélni, de a másik, igen örömteli meghívásról beszámolhatok. Prof. dr. Gubacsi Attila, aki a jelenleg az USA-ban, a miami egyetemen tanít, meghívott minket, (shihan és sensei Zsiga Zsoltot) illetve felajánlott egy amerikai edzőtáborozási lehetőséget – mondta el kérdésünkre az orosházi delegáció vezetője, Zsiga Zsolt.

A Karate -maraton résztvevői teljesítették a célul kitűzött harmincezer technikát, és újabb bizonyságát adták a karate összekovácsoló és szervezeteken, stílusokon felülemelkedő erejének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.