- hirdetés -

Lassan, de biztosan beköszönt a tavasz, viszont ez nem mindenkinek jelent örömet. A pollenallergiában szenvedők nehéz időszak elé néznek.

Több növény is virágzásnak indult, többeknél jelentkezhetnek allergiás tünetek. A március 5-én mért adatok alapján az elkövetkező napokban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollenkoncentrációja továbbra is többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, esetleg a magas szintet. A kőris és a nyár virágpor a csak minimális mennyiségben fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. A fűtési szezonban a beltéri allergén terhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

A legfontosabb gyakori és nagyon gyakori hazai allergén növények közül meg kell említeni a korán virágzó mogyorót, melynek pollenszórása január hónap végén már elkezdődhet. Díszfaként is közkedvelt, de egyéb területen is hasznos: magja vérképző élelmiszer, fájából jó minőségű faszenet égetnek. Hasznos tulajdonságai mellett tél vége, kora tavasz környékén megjelenő egyik legerősebb allergén.

Jön a melegedés, kezdődik a pollenszezon – az allergiások bánatára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A pollenek légköri minőségi és mennyiségi mutatóiról szóló jelentések a kora tavasztól késő őszig működő pollencsapdák által gyűjtött levegő-minták kiértékelésével készülnek. Erre a szolgáltatásra nagy igény mutatkozik, mivel az allergiás megbetegedések száma világszerte, így hazánkban is növekszik. Ezért a betegek tájékoztatása nagyon fontos mind a terápia hatékonysága, mind az allergén elkerülő magatartás kialakítása érdekében.

A kültéri eredetű allergénekkel szemben kialakult légzőszervi allergia tüneteinek enyhítésére vagy megszüntetésére ma is a leghatékonyabb módszer az allergén elkerülése. Az allergének időbeli elkerülése a pollenszórás időszakában, a napi pollencsúcs vagy szezonális pollencsúcs időszakára eső távollétet jelenti – tudtuk meg az Orosházi Járási Hivatal közleményéből.

A kihelyezett mérőállomásokból nyert aktuális adatokat az alábbi internetes oldalon lehet megtekintteni:http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/aktualis.pdf.

További segítségért a www.pollendiary.com oldalon, ahol gyors regisztrációt követően az allergiások hasznos információkhoz juthatnak a tapasztalt tünetek és a pollenkoncentráció összefüggéseiről.
Figyelem! A Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.