- hirdetés -

Sajtótájékoztatót tartott Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) elnökségi tagja és Németh Sándor, az LMP országgyűlési képviselője március 24-én, a Petőfi Művelődési Központban. Ezúttal a párt ifjúságpolitikai stratégiáját ismertették az ökopárt politikusai.

Takács Péter, az LMP Békés megyei elnöke köszöntőbeszédében kiemelte: a fiatalság elvándorlása nem csak Magyarországon, de egész Közép- és Kelet-Európában hatalmas problémát jelent. Békés megye különösen érintett, hiszen az elvándorlás iránya nem csak külföld, hanem Szeged és Budapest is.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja és a párt ifjúságpolitikájának szakértője rámutatott, több mint fél millió magyar ember dolgozik külföldön, akik nagy része fiatal. Ők azért mentek el, mert Magyarországon nem találtak kellő megélhetés ahhoz, hogy családot tudjanak alapítani.

–Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan magyar ember van, aki miután Magyarországon tanult, nem Magyarországon dolgozik és nem Magyarországon adózik. Ami egy nemzeti tragédia abból a szempontból, hogy ez nagyon sok forrást elvesz a magyar költségvetésből, illetve abból a szempontból is, hogy valószínűleg nem jönnek haza – fogalmazott az ökopárt politikusa, aki hozzátette: ha így folytatódik ez a tendencia, nem a déli kerítést kell megépíteni, hanem egy nyugati kerítést, hogy az emberek itt maradjanak.

Mint mondta, az LMP-nek három alapvető megoldási kísérlete van a fiatalok itthon tartására. Elsősorban a fiatalok családosok támogatása bérlakás programmal, ugyanis jelenleg nagyon magasak a lakhatási költségek a bérekhez viszonyítva. Másodsorban a magyar kis- és középvállalkozásoknak külön támogatást adnának, amennyiben fiatalokat, pályakezdőket vennének fel. Harmadik pontjuk a családpolitika átalakítása, ami azt jelenti, hogy már az első gyermek megszületése után magasabb támogatást biztosítanának. 

Németh Sándor, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje szerint a közép- és felsőfokú oktatás reformálására van szükség.

– Én szorgalmaznám a helyi szintű képzések létrehozását. Szorosabb kapcsolatot a munkáltatókkal, mivel ők tudják azt, milyen munkaerőre van szükség. Ha olyan képzések indulnának, amire valóban szükség van, akkor talán több fiatal választaná Dél-Békést és Békés megyét – emelte ki a képviselőjelölt.

Kérdésünkre – mely szerint már több együttműködési megállapodás létezik oktatási intézmények és munkáltatók között a térségben – azt válaszolta: Örül, hogy vannak partnerségi képzések, de még több ilyen képzés behozására és korszerűsítésére van szükség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.